Meer studenten geneeskunde

Capaciteitsorgaan adviseert meer opleidingsplaatsen...

DEN HAAG Er kunnen meer opleidingsplaatsen komen voor studenten geneeskunde. Volgend jaar zou er plaats moeten zijn voor 3.100 eerstejaars, 250 meer dan nu. Dit adviseert het zogenoemde Capaciteitsorgaan aan minister Klink van Volksgezondheid. Het Capaciteitsorgaan bestaat uit artsen, verzekeraars en opleiders.

Het wijst op drie ontwikkelingen die een verruiming van de opleidingscapaciteit mogelijk zouden maken. In de eerste plaats is de afgelopen jaren gebleken dat 12 procent van de basisartsen stopt als arts. Daarnaast worden buitenlandse artsen niet langer meegeteld als medisch specialist. Hierdoor zijn er jaarlijks 157 extra plaatsen voor de opleiding van basisarts tot medisch specialist. Ten slotte zijn er in de toekomst meer huisartsen nodig dan tot nu toe geraamd. Er komen nu 730 plaatsen voor huisartsen in opleiding. Dat zijn er 130 meer dan dit jaar.

Het Capaciteitsorgaan loopt met dit advies vooruit op de politieke discussie om de beperking voor het aantal studenten medicijnen op te heffen. Die discussie speelt op door de hoge salarissen van medisch specialisten. Die zijn in Nederland veel hoger dan elders.

Meer over