Cijfers bij het nieuws

Meer positieve testen en ziekenhuisopnames, vooral meer jongeren en kinderen besmet

Medewerkers van de GGD Brabant Zuidoost nemen coronatesten af in een coronateststraat in Helmond. Gemiddeld test 1 op de 7 positief op het coronavirus. Beeld Hollandse Hoogte / Rob Engelaar
Medewerkers van de GGD Brabant Zuidoost nemen coronatesten af in een coronateststraat in Helmond. Gemiddeld test 1 op de 7 positief op het coronavirus.Beeld Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

De situatie in Nederland verslechtert volgens het RIVM. Meer mensen worden positief getest en het aantal ziekenhuisopnamen stijgt. Ruim een half miljoen mensen hebben zich laten testen, 12 procent meer dan de week daarvoor, maar het percentage positieve testen stijgt voor het eerst sinds ruim een maand. De afgelopen week zijn 46.005 coronabesmettingen gemeld, 16 procent meer dan vorige week. Gemiddeld blijken dagelijks 6,5 duizend Nederlanders positief.

In alle leeftijdsgroepen steeg het aantal bekende coronagevallen, maar onder 70-plussers is de toename deze week het kleinst. Volgens het RIVM is dit gedeeltelijk te verklaren door het vaccinatieprogramma. De meeste besmettingen zijn aangetroffen bij 18- tot 24-jarigen, de stijging was het grootst bij kinderen onder de 18.

Van alle testen waarvan de uitslag bekend is, bleek 8,1 procent positief, een kleine stijging ten opzichte van de 7,7 procent van vorige week. Vooral bij kinderen nam het aantal testen toe, ruim 103 duizend kinderen in de basisschoolleeftijd zijn deze week in de teststraten geweest. Zij blijken relatief minder vaak besmet met het virus dan volwassenen, in 4,8 procent van de gevallen was de uitslag positief.

Drie gemeenten melden omgerekend meer dan 700 besmettingen per 100 duizend inwoners (het Nederlands gemiddelde is 263), Edam-Volendam, Reimerswaal en Zwartewaterland. In vrijwel heel Nederland zijn meer besmettingen gemeld dan vorige week, alleen in de veiligheidsregio Noord-Holland-Noord daalden de cijfers licht. Dit gebied behoort samen met Zaanstreek-Waterland en Zuid-Holland-Zuid nog wel tot de regio’s met de meeste positieve testen.

Meer over