Meer orgaandonaties dan ooit

Meer dan ooit tevoren stonden mensen vorig jaar organen af na hun dood. Dat waren er 271, meldt de Nederlandse Transplantatiestichting vandaag. De orgaandonoren maakten samen 782 orgaantransplantaties mogelijk, zij stonden immers meerdere organen per persoon af.

null Beeld anp
Beeld anp

Ook staan er minder mensen op de wachtlijst voor een donororgaan dan vorig jaar. Toen wachtten 1149 op een orgaan, nu 1041. Dat is een daling van negen procent.

De NTS spreekt van een 'trendmatige stijging van het aantal orgaandonoren' en denkt dat dat te danken is aan de manier waarop orgaandonatie in ziekenhuizen geregeld is en aan de aandacht voor het belang van donatie.

Toch zijn deze cijfers volgens de NTS geen reden om achterover te leunen. 'Het kan beter en moet beter. Daar gaan we voor. Voor al die patiënten die soms jaren op de wachtlijst staan', aldus NTS-directeur Bernadette Haase.

In 2014 doneerden 533 mensen bij leven een orgaan. In 2013 waren dat er 522. Het gaat dan bijvoorbeeld om een nier of een deel van de lever.

De NTS benadrukt dat het gaat om voorlopige cijfers, die mogelijk in de loop van januari nog naar boven worden bijgesteld.

Meer over