Meer of minder muntthee? Meer!

AMSTERDAM - Van de Marokkaanse Nederlanders kent 99 procent 'hoeperdepoep zit op de stoep' niet. Deze allochtone tekortkoming bij de integratie is niet recentelijk gemeten door een van de bekende peilbureaus, maar door Van Kooten en De Bie in de jaren tachtig.

Marokkanen die slaagden voor hun inburgeringstest, onder meer bestaande uit 'harinkie happen' en hagelslag strooien, kregen van het duo een button met de tekst 'Ikke oké'.

Dit nog altijd actuele Koot en Bie-filmpje is te vinden op de Facebookpagina 'Meer... Marokkanen'. Die is kort na de gemeenteraadsverkiezingen gelanceerd door Ike Breed (30) en Rajae El Mouhandiz (34) en scoorde al snel meer dan 15 duizend zogeheten likes, positieve waarderingen van bezoekers. De twee hebben elkaar leren kennen via Twitter, waar op de uitslagenavond de verontwaardiging werd gedeeld over PVV-leider Geert Wilders die een zaal aanhangers liet scanderen 'minder Marokkanen'.

Breed vond die scanderende menigte afschrikwekkend. 'Wilders heeft wel vaker zulke dingen geroepen. Maar voor het eerst dacht ik: wat een enge man.' Ze wilde het negatieve sentiment omkeren, niet weer meegesleept worden in een politieke discussie.

Op 10 mei vindt daarom het 'Meer Marokkanen'-feest plaats in Amsterdam in de Tolhuistuin, een culturele vrijplaats voor kunst en muziek. Met dj's, wijn en Marokkaanse hapjes. El Mouhandiz hoopt dat veel politici 'mee komen dansen, in plaats van weer diezelfde politieke riedels af te draaien'.

Ze wil niet terug naar de tijd van Van Kooten en De Bie. Maar verlangt wel naar een minder rauwe vorm van maatschappijkritiek. Humor ziet ze als wapen en die heeft ze de afgelopen tien jaar node gemist. 'Satire kanaliseert emoties. Daarmee etaleren de gekwetsten hun weerbaarheid.'

Geweldig vindt ze de foto op Facebook van een Marokkaanse Nederlander op Koningsdag op de Utrechtse vrijmarkt. Onder een banier met de tekst 'Willen jullie meer of minder Marokkaanse thee?', schenkt hij - met een knipoog naar Wilders - thee uit een pot waarop staat 'Dat gaan we regelen.'

El Mouhandiz: 'Als we ons alleen maar laten leiden door de politiek, onderzoeken en omstreden peilingen als die van Maurice de Hond, dan blijven we kille nummers. Het initiatief moet terug naar de burgers. Onze generatie moet de verbinding gaan zoeken, in plaats van de verschillen uit te vergroten.'

undefined

Meer over