Meer geweld tegen politie op platteland dan in stad

Politiemensen op het platteland lopen meer risico dat geweldplegers zich tegen hen keren dan in grote steden. Dat komt door de langere aanrijtijden op het platteland....

ANP

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar geweld tegen de politie, dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De onderzoekers van DSP Groep constateren tevens dat regionale politieteams minder ervaren agenten inzetten en minder terugblikken op geweldsincidenten dan hun collega's in de stad.

De onderzoekers vinden dat er betere afspraken met het Openbaar Ministerie (OM) moeten komen over de strafvervolging bij geweld tegen politiemensen. Verder bevelen zij aan zulke incidenten beter te registreren. Die registratie laat nu nog te wensen over, aldus het rapport.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zou als aanjager kunnen fungeren bij de bestrijding van geweld tegen de politie. Minister Guusje ter Horst heeft al een breder actieprogramma gelanceerd om agressie en geweld tegen werknemers in de hele publieke sector in te dammen.

De onderzoekers hebben geweld tegen de politie in kaart gebracht in vijf gemeenten, waaronder Den Haag, Eindhoven en Purmerend. Daarbij hebben zij 22 geweldsincidenten van burgers tegen politieagenten intensief onderzocht. Geen van de onderzochte gemeenten heeft apart beleid gemaakt voor geweld tegen de politie.

Meer over