Meer Duits voedsel onder verdenking

Duitse consumenten zijn dinsdag opnieuw opgeschrikt door waarschuwingen over besmet kippenvlees. Op nog eens twee locaties voor voedertarwe is het kankerverwekkende landbouwgif nitrofeen aangetroffen....

In de noordoostelijke deelstaat Mecklenburg-Vorpommern zijn nog altijd 298 van de 334 boerderijen gesloten die besmet voedertarwe hebben gekocht. 'Ze mogen hun producten pas weer afzetten als de laboratoriumtests negatief zijn', verduidelijkt Marion Zinke van het ministerie van Voedsel en Landbouw in Schwerin. 'Zo'n 150 experts uit heel Duitsland en de politie werken mee. Helaas gaat het onderzoek traag, en dus zullen veel bedrijven nog lang uit voorzorg gesloten moeten blijven.'

In een niet nader bekend gemaakte opslagplaats voor graan alsmede in een graanzuiveringsinstallatie in Thüringen zijn inmiddels ook nitrofeensporen aangetroffen. Zeker 400 ton besmet graan van de firma NSP in Malchin zou daar sinds 1999 zijn gezuiverd. Gifresten zijn er vervolgens een nieuwe besmettingshaard geweest voor tarwe dat 'schoon' in de zuiveringsinstallatie kwam, maar besmet de fabriek heeft verlaten. Mogelijk gaan de komende dagen nog meer boerderijen preventief op slot.

De meeste consumenten lijken zich, anders dan bij het BSE-schandaal anderhalf jaar geleden, niet al te veel zorgen te maken over de voedselveiligheid. 'Als er iets verkeerds in de eieren of gevogelte zit, hebben we het toch al binnengekregen', meent een klant van de Plus-supermarkt in Malchin, het Oost-Duitse stadje waar een van de besmette en imiddels gesloten opslagplaatsen voor voedertarwe is gevestigd.

De handel neemt evenwel geen enkel risico. In supermarkten en slagers hangen brieven van leveranciers die benadrukken dat met hun producten niets mis is. 'Wij hebben een waterdichte controle', belooft bedrijfsleider Michael Zube van de firma Wiesenhof aan de Plus-klanten. 'Onze filosofie is : meer doen dan anderen, meer kwaliteit en zekerheid bieden.'

Toch lijken dergelijke garanties weinig indruk te maken. De vorige minister van Landbouw garandeerde immers ook dat Duitse koeien geen BSE konden krijgen. Hij moest aftreden toen het tegendeel bleek.

Bozer maken sommige vroegere Ossi's zich over het gemak waarmee de schuld wordt afgeschoven op de voormalige DDR. In kranten klagen briefschrijvers dat de autoriteiten eerst hun mond houden over de besmetting en vervolgens een bedrijf uit het oosten de schuld geeft.

'Het is zo eenvoudig. Het oosten heeft toch niets te melden. En dat daar opnieuw een onderneming sluiten moet, dat kan ons niet schelen', aldus een klacht in een lokale krant in Schwerin.

Meer over