nieuws

Meer dan vijftig doden bij overstromingen in Turkije na hevige regenval

Zeker vijftig mensen zijn omgekomen bij hevige overstromingen in het noorden van Turkije. Het dodental kan nog oplopen omdat veel burgers vermist zijn geraakt in de kolkende watermassa’s.

Süleyman Soylu, minister van Binnenlandse Zaken, noemde de overstroming bij het rampgebied ‘de ergste die hij ooit heeft gezien’. Beeld AP
Süleyman Soylu, minister van Binnenlandse Zaken, noemde de overstroming bij het rampgebied ‘de ergste die hij ooit heeft gezien’.Beeld AP

De overstromingen in de provincies Bartin, Kastamonu en Sinop aan de Zwarte Zee zijn veroorzaakt door hevige regenval in de regio sinds afgelopen dinsdag. Volgens autoriteiten is het de grootste natuurramp sinds 50 jaar of zelfs een eeuw. Minister Süleyman Soylu noemde de overstroming donderdagavond bij het rampgebied ‘de ergste die hij ooit heeft gezien’. De Turkse president Erdogan heeft de noodtoestand uitgeroepen in de drie provincies.

Reddingswerkers hebben duizenden inwoners geëvacueerd en in veiligheid gebracht, naar de vermisten werd zaterdagochtend nog steeds gezocht. Op beelden is te zien hoe watermassa’s door de straten kolkt, bruggen, huizen en wegen vernielt en alles meesleept: van auto’s tot bomen, dieren en huisraad. Zeker 180 dorpen zitten nog zonder elektriciteit, veel infrastructuur is dusdanig verwoest dat ze niet meer te gebruiken is.

Turkije werd eerder deze maand ook al geteisterd door de ergste droogte sinds jaren in het zuiden van het land. Als gevolg van hevige bosbranden gingen duizenden hectares bos op in vlammen op en moesten inwoners en toeristen worden geëvacueerd. Ook bij deze ramp wordt gewezen naar klimaatverandering, maar critici zeggen dat de ramp mede is veroorzaakt door ‘menselijk handelen’.

Volgens geologen is zeker in de provincie Kastamonu, waar de meeste doden zijn gevallen, te dicht gebouwd langs de rivierbedding. In de gemeente Bozkurt in het dal van de Ezine-rivier stonden de woningen eenvoudigweg te dicht bij de rivier waardoor het overtollige water zijn weg niet kon vinden. In drie dagen tijd viel daar 45 centimeter regen, zo heeft het Turkse meteorologisch instituut AFAD gemeld.

Meer over