Nieuws

Meer dan twintig doden bij gewelddadige politieactie in Rio de Janeiro

Bij een politieactie in een buitenwijk van Rio de Janeiro zijn zeker 21 doden gevallen en raakten zeven anderen gewond. Wat volgens de politie een gerichte actie was om bendeleiders te arresteren, liep uit op een vuurgevecht waarbij minstens één onschuldige omstander om het leven kwam.

Carlijn van Esch
Mensen wachten buiten het Getulio Vargas-ziekenhuis op de aankomst van hun geliefden die (dodelijk) gewond raakten bij de politieactie in de Vila Cruziero-favela van Rio de Janeiro, Brazilië. Beeld Bruna Prado / AP
Mensen wachten buiten het Getulio Vargas-ziekenhuis op de aankomst van hun geliefden die (dodelijk) gewond raakten bij de politieactie in de Vila Cruziero-favela van Rio de Janeiro, Brazilië.Beeld Bruna Prado / AP

Een speciale eenheid van de Braziliaanse politie deed in de nacht van maandag op dinsdag een inval in de sloppenwijk Vila Cruzeiro, aan de noordzijde van Rio de Janeiro. Volgens de politie schoten drugsbendes met automatische wapens zodra de agenten voet in de wijk zetten. Ooggetuigen schrijven op sociale media dat om 4 uur ’s ochtends een zware schietpartij uitbrak in de bossen aan de rand van de favela, wat paniek veroorzaakte onder de bewoners.

‘Het was een zeer intense confrontatie’, zei kolonel Ivan Blaz, woordvoerder van de politiemacht die de operatie leidde. In eerste instantie werden 11 doden gemeld, maar later op de dag hoogde de politie het cijfer op naar 21. De politie meldt dat de meeste slachtoffers criminelen zijn, maar er raakten ook onschuldige inwoners betrokken bij het geweld. Onder de doden is zeker één omstander, een 41-jarige vrouw die geraakt werd door een verdwaalde kogel – volgens de politie afkomstig van een bendelid.

Het doel van de actie was om de leiders van een groep drugssmokkelaars te arresteren. Volgens lokale media zou het gaan om Comando Vermelho, het Rode Commando, een van de machtigste drugskartels van Brazilië. Het is niet bekend of er mensen zijn gearresteerd. De politie maakte alleen melding van de inbeslagname van zeven geweren, vijf pistolen, tien motorfietsen en zes auto’s.

‘Weer een bloedbad’

Terwijl de politie alle schuld bij de drugsbendes legt, klinkt er ook kritiek op de politie. Volgens inwoners en lokale politici zou de politie overmatig geweld hebben gebruikt. ‘Weer een bloedbad. Scholen gesloten, duizenden mensen geterroriseerd’, schreef het linkse gemeenteraadslid Tarcisio Motta op Twitter. ‘Het beleid van vernietiging gaat verder in Rio.’

De sloppenwijken van Rio de Janeiro worden grotendeels gecontroleerd door gewapende drugsbendes, die elkaar continu bestrijden. De politie onderneemt regelmatig actie tegen het bendegeweld, maar daarbij vallen evengoed veel slachtoffers. Villa Cruzeiro maakte in februari nog een bloedbad mee, toen de politie acht mensen doodde bij een confrontatie met een bende.

Het politiegeweld leidt regelmatig tot verontwaardiging en protesten onder bewoners, lokale politici en mensenrechtenorganisaties. Vorig jaar stierven in totaal 6.100 mensen in Brazilië als gevolg van politiegeweld, volgens een telling van nieuwszender G1 in samenwerking met de Universiteit van Sao Paulo en de ngo Public Safety Forum. Daarmee behoort de Braziliaanse politie tot de dodelijkste ter wereld.

Meer over