Meer dan privé: dochter bekent drugsprobleem

VAN ONZE CORRESPONDENT ARIE ELSHOUT

NEW YORK - Chiara de Blasio, de 19-jarige dochter van de aanstaande nieuwe burgemeester van New York, verscheen dit jaar in de verkiezingsvideo's van haar vader als een fris hippiemeisje met vrolijke bloemen in het haar. Nu heeft ze publiekelijk bekendgemaakt een probleem met drugs en drank te hebben gehad. Dit is meer dan een privé-aangelegenheid, omdat vader Bill volop en met succes gebruikte maakte van zijn jonge dochter en zoon in de campagne.

Meteen waren er pijnlijke vragen. Wat was er waar van het beeld van het gelukkige gezin uit de verkiezingsadvertenties? En hoe verantwoord was het voor Bill de Blasio om zich volop in de verkiezingen te storten terwijl zijn dochter het moeilijk had?

De Blasio en zijn dochter brachten het verhaal op de dag voor Kerstmis naar buiten in een video en een persconferentie voor hun huis in Brooklyn. De vader presenteerde het als een toonbeeld van openheid. Ook zei hij dat de bekendmaking bedoeld was als steun in de rug voor anderen die in de feestdagen met soortgelijke zorgen te kampen hebben.

Ondanks deze poging het particuliere probleem tot een algemeen probleem te maken, blijft er de scepsis. Er wordt op gewezen dat het moment van openheid niet toevallig komt na de verkiezingen en voordat De Blasio op 1 januari wordt beëdigd als nieuwe burgemeester. Tot deze week weigerden medewerkers van De Blasio steevast vragen van journalisten te beantwoorden over geruchten dat zijn dochter drugs gebruikte. Chiara zei dat ze al tijdens de verkiezingscampagne had willen vertellen over haar verslaving, maar dat haar bang waren dat dit ten koste zou gaan van de ontwenningstherapie. Een andere overweging kan zijn geweest, suggereert The New York Times, dat een bekendmaking toen een risico zou hebben ingehouden voor de campagne.

De Blasio had een prominente plaats ingeruimd voor zijn gezin, dat met zijn blanke vader, zwarte moeder en gekleurde kinderen werd aangeprezen als een voorbeeld van harmonie en diversiteit. Het moest de kiezers het gevoel geven - en dat deed het ook - dat De Blasio de beste man was voor het verminderen van de ongelijkheid en tegenstellingen in de stad. Nieuws dat dochter Chiara de afgelopen jaren worstelde met depressies, drugs en drank had dat zorgvuldig gecultiveerde beeld kunnen verstoren.

Als De Blasio werkelijk de politiek voor het gezin heeft laten gaan, is hij niet de eerste politicus die dat doet. Hij is goed met Bill en Hillary Clinton, zo'n beetje de beste voorbeelden van politici voor wie de familie altijd in dienst heeft gestaan van de politiek.

undefined

Meer over