Meer dan een policier

BART KOETSENRUIJTER

De Franse filmmaker Bertrand Tavernier (1941) leerde het vak van Jean-Pierre Melville, maker van door de Amerikaanse film noir beïnvloede klassieke misdaadfilms. Verder noemde hij onder anderen John Ford en Jean Renoir als zijn leermeesters. Het geeft aan dat hij het ambachtelijke werk nooit heeft geschuwd. Al ging dat altijd gepaard met een humanistische visie en, vooral in zijn latere werk, met maatschappelijk engagement - in films als La mort en direct (1980), een sciencefictionfilm over een programmamaker die een camera in zijn oog heeft en zo ongemerkt het sterfproces van een terminaal zieke vrouw filmt, en Coup de Torchon (1981), over de Franse gruwelen in een Afrikaanse kolonie.

In die laatste film speelt Philippe Noiret (1930-2006) een memorabele hoofdrol, zoals hij ook deed in Taverniers eerste drie films, waaronder zijn vanavond uitgezonden debuut, een verfilming van werk van Georges Simenon. Daarin is hij, met forse bakkebaarden en klassieke bordeelsluipers, een eenzame horlogemaker in Lyon die op een dag bezoek krijgt van de politie en geconfronteerd wordt met het feit dat zijn zoon een moord heeft gepleegd. Omdat daarover geen twijfel bestaat, kan de film zich niet als een doorsneemisdaadfilm ontwikkelen. In plaats daarvan krijgen we te zien hoe de vader met dat feit omgaat en hoe als gevolg daarvan de gedachtewereld van de politie-inspecteur (Jean Rochefort) zich ontwikkelt. Een richting die we ons vandaag de dag moeilijk meer kunnen voorstellen en die de film meer maakt dan een opvallend volwassen debuutfilm, die l'Horloger de Saint-Paul ook en vooral is.

l'Horloger de Saint-Paul (Bertrand Tavernier, 1974)

TV 5, 14.00-15.45 uur.

P.S. I Love You

(Richard LaGravenese, 2007) Net als het gisteravond uitgezonden Freedom Writers is de in hetzelfde jaar uitgekomen P.S. I Love You een samenwerking tussen regisseur LaGravenese en steractrice Hilary Swank. Het is de verfilming van de bestseller die de Ierse Cecilia Ahern op haar 21ste schreef, over de aan een hersentumor overleden geliefde van Swank die een draaiboek voor haar in elkaar gezet blijkt te hebben om er weer bovenop te komen. Net als Freedom Writers overschrijdt P.S. I Love You in zijn sentimentaliteit geregeld de grens van het smaakvolle, maar Swank en, in een bijrol, Kathy Bates maken het allemaal goed te verteren.

RTL 5, 23.25-01.55 uur.

Heist

(David Mamet, 2001) Hij staat erom bekend een doortimmerd plot en een stapel gevatte oneliners uit zijn mouw te kunnen schudden. David Mamet schreef zo onder andere The Untouchables, Wag the Dog en Hannibal. Soms regisseert hij bovendien zijn eigen scenario's. Zoals in Heist, een luchtige, vlotte film zonder veel pretenties. De getalenteerde dief Joe Moore (Gene Hackman) is van plan met pensioen te gaan, maar moet voor zijn heler Bergman (Danny DeVito), nog één klus afmaken. Het is een lastige overval die een nauwkeurige planning vereist. En hij moet, gewend al jarenlang samen te werken met dezelfde drie partners, onder wie zijn jonge vrouw Fran, een nieuw bendelid onder zijn hoede nemen: Jimmy, het nerveuze neefje van Bergman. Bedrog en list wisselen elkaar in rap tempo af, maar de vraag wie er uiteindelijk met de buit vandoor zal gaan, is niet moeilijk te beantwoorden. Veel meer dan in de ontknoping ligt de lol in het taalballet van amusante dialogen en het spel van de voortreffelijke acteurs.

BBC 1, 01.00-02.40 uur.

Georges Simenon

(1903-1989) is misschien wel de meest verfilmde auteur ter wereld. Vooral Franse cineasten waren dol op zijn werk (o.a. Jean Renoir, Pierre Granier-Deferre, Jean-Pierre Melville, Serge Gainsbourg, Marcel Carné, Henri Verneuil, Patrice Leconte en Claude Chabrol). Opvallend: net als bij Simenon speelt in bijna alle films eten een belangrijke rol. Ook in l'Horloger de Saint-Paul zitten Philippe Noiret en Jean Rochefort opmerkelijk vaak aan tafel.

undefined

Meer over