nieuwscorona-uitbraak slachthuis

Meer dan duizend corona-besmettingen in slachthuis Noordrijn-Westfalen

Opnieuw is een slachthuis in Duitsland het centrum van een grootschalige corona-uitbraak. Meer dan duizend besmettingen stelden de lokale autoriteiten vast onder medewerkers bij Tönnies uit Noordrijn-Westfalen.

Militairen van de Bundeswehr assisteren bij testen van zevenduizend medewerkers van vleesverwerkingsbedrijf Tönnies. Beeld EPA
Militairen van de Bundeswehr assisteren bij testen van zevenduizend medewerkers van vleesverwerkingsbedrijf Tönnies.Beeld EPA

Sinds vrijdag zitten alle zevenduizend medewerkers van Duitslands grootste slacht- en vleesverwerkingsbedrijf in quarantaine, ook bedrijfsleider Clemens Tönnies. Al het personeel, met of zonder symptomen, wordt de komende dagen getest. Het regionale crisisteam uit Gütersloh, ruim een uur rijden ten oosten van Enschede, krijgt bij het testen en handhaven van de quarantaine hulp van soldaten van de Bundeswehr.

Net als in de Nederlandse vleesindustrie werken ook bij Tönnies vooral Oost-Europese arbeidsmigranten die via tussenfirma’s worden geworven en gehuisvest in overvolle, vaak onhygiënische panden. Ook vorige maand waarde het virus in verschillende Duitse slachthuizen rond.

Er zijn sterke aanwijzingen dat Duitslands grootste varkensslacht- en vleesverwerkingsbedrijf het niet zo nauw nam met de in maart ingevoerde afstands- en hygiëneregels voor zijn medewerkers. Eerder deze week lekte een medewerker van Tönnies een smartphonevideo aan de publieke omroep SWR, waarin te zien is hoe de medewerkers dicht op elkaar aan lange tafels in de kantine zitten. De video dateert van 8 april, drie weken nadat Duitsland pandemieregelgeving invoerde.

Een woordvoerder van Tönnies liet in de Duitse media weten dat het bedrijf zich inmiddels wel aan de regels houdt. Volgens hem is de uitbraak niet te wijten aan abominabele woon- of werkomstandigheden, maar aan medewerkers die na opening van de meeste Europese grenzen in het weekend een bezoek aan hun thuisland brachten – vanwege een katholieke feestdag, hadden inwoners van Noordrijn-Westfalen vorige week een lang weekend.

Laatste oortje versnoept

Maar de Duitse autoriteiten geloven dat verhaal niet, de vleesindustrie heeft zijn laatste oortje versnoept. ‘Het vertrouwen in Tönnies is gelijk aan nul’, baste crisisteamleider Thomas Kuhlbusch tijdens een persconferentie op zaterdagochtend. Oorzaak van zijn woede was onwil bij Tönnies de adressen van de medewerkers aan het crisisteam te overhandigen.

Uiteindelijk liet de regionale burgemeester Sven-Georg Adenauer (kleinzoon van Bondskanselier Konrad Adenauer) vrijdag een politie-inval doen waarbij adressen werden gevonden. De arbeidsmigranten bleken niet alleen in de directe omgeving van het slachthuis ondergebracht, maar ook verder weg in Bielefeld en Osnabrück.

Minister-president van Noordrijn-Westfalen Armin Laschet (CDU) spreekt daarom van een ‘groot pandemiegevaar’ en dreigt met een lockdown voor de hele regio, zodra er tekenen zijn dat het virus ook buiten Tönnies om zich heen grijpt.

Dat nieuws leidde tot woede onder de plaatselijke bevolking. Het onbegrip was toch al groot, omdat de slachterij ondanks het hoge aantal besmettingen tot vrijdag open mocht blijven om de in de koelhuizen aanwezige vleesvoorraden te verwerken. Wel werden andere openbare bijeenkomsten in de regio afgelast, zoals de feesten voor leerlingen die afscheid nemen van de basisschool.

Bevlekt blazoen

Vleesmagnaat Clemens Tönnies (64), slagerszoon uit de regio en naast zijn werk voorzitter van de raad van bestuur van voetbalclub Schalke 04, was al voor de virusuitbraak omstreden. Zijn blazoen is bevlekt door belastingontduiking, etikettenzwendel en sinds vorig jaar ook door racisme. In een rede op een bijeenkomst met het thema verantwoord ondernemen hield hij een als grap bedoeld pleidooi voor elektriciteitscentrales in Afrika, zodat de plaatselijke bevolking zou ‘stoppen met kinderen produceren’ in het donker.

Na eerdere corona-uitbraken onder slachterijpersoneel in mei, besloot het Duitse parlement contractarbeid via tussenfirma’s per 2021 te verbieden. Nu wil de Grote Coalitie in Berlijn dat verbod al deze zomer in laten gaan. Minister van Arbeid Hubertus Heil (SPD) herhaalde zijn eerder gedane uitspraak dat hij in de vleesbranche wil ‘opruimen’.

Meer lezen over corona en slachterijen

De slachterijen liggen onder vuur tijdens de coronacrisis. Hoe ziet de slachtsector eruit en wat staat er op het spel?

Op een Nederlandse slachterij in het Duitse Bad Bramstedt zijn in mei tientallen vooral Roemeense werknemers positief getest op het coronavirus. Ineens is er aandacht voor hun beroerde arbeids- en leefomstandigheden. ‘Dit is een goede dag. Met dank aan onze gruwelijke vriendin corona.’

Na het sluiten van slachthuizen in de Verenigde Staten en Duitsland vanwege corona heeft nu ook Frankrijk te maken met grote aantallen besmettingen in slachterijen. Hoe staat het ervoor in Nederland?

Meer over