Meer dan 20 doden door bomaanslag bij hotel in Somalische hoofdstad

Door een bomaanslag in de regeringswijk van de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn volgens de autoriteiten zeker twintig mensen om het leven gekomen. Er vielen bovendien meer dan dertig gewonden. Een terrorist van de radicaalislamitische militie Al-Shabaab blies zich dinsdag in een vrachtwagen met explosieven op bij een hotel in de buurt van het presidentieel paleis.

Redactie
Somalische soldaten bij de plaats van de aanslag Beeld ap
Somalische soldaten bij de plaats van de aanslagBeeld ap

Veiligheidsfunctionarissen probeerden de bestuurder in het drukke verkeer vergeefs met geweervuur tot staan te brengen. 'Hij ramde door verscheidene controleposten heen en bracht het voertuig ter hoogte van hotel Syl tot ontploffing', zei een woordvoerder.

Volgens de politie zijn de meesten van de tot dusver getelde 21 doden burgers. Onder de (licht)gewonden zouden enkele kabinetsleden zijn. Het hotel, dat na eerdere aanslagen als zeer goed beveiligd gold, raakte zwaar beschadigd.

Militaire basis

Vorige maand kwamen bij een militaire basis van de Afrikaanse Unie in Mogadishu minstens dertien mensen om bij twee bomaanslagen. Bases van de Afrikaanse Unie zijn regelmatig doelwit van Al-Shabaab, dat meerdere aanslagen in de Somalische hoofdstad op zijn geweten heeft. Eerder ontplofte een auto vol explosieven vlakbij een basis in de buurt van Mogadishu, waarop strijders van Al-Shabaab de basis bestormden. Daarbij vielen tientallen doden.

Ook hotels waar hoogwaardigheidsbekleders verblijven zijn een geliefd doelwit. Eind juni kwamen nog vijftien mensen om bij een aanslag op hotel Nasa-Nablood in het centrum van de hoofdstad. Vorige week vielen tien doden bij een aanslag op een strandrestaurant in Mogadishu.

De islamistische terreurgroep heeft als doel de door het westen gesteunde regering omver te werpen.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over