nieuws

Meer dan 1.400 bootmigranten bereiken op één dag Italiaans eiland Lampedusa

Door gunstige weersomstandigheden zijn zondag meer dan 1.400 migranten op het Italiaanse eiland Lampedusa aangekomen. Niet eerder dit jaar gingen zoveel migranten op één dag in een Italiaanse haven aan wal.

Een overvolle boot met vluchtelingen zondag in de buurt van Lampedusa.  Beeld EPA
Een overvolle boot met vluchtelingen zondag in de buurt van Lampedusa.Beeld EPA

Het eiland Lampedusa in de Middellandse Zee is voor veel vluchtelingen de toegangspoort tot Europa. Zij wagen vanuit Noord-Afrika de oversteek naar dit zuidelijkste punt van Italië: het eiland ligt dichter bij het Noord-Afrikaanse continent dan bij het Italiaanse vasteland.

Volgens burgemeester Salvatore Martello van Lampedusa arriveerden de eerste migranten zondag al vroeg in de ochtend. Verspreid over vijftien boten kwamen gedurende de dag volgens het Italiaanse persbureau ANSA meer dan 1.400 bootmigranten op het eiland aan: in het lopende jaar het hoogste aantal op één dag.

Beroep op Draghi

Tegen de Italiaanse televisiezender Sky TG24 TV zei Martello dat goede weersomstandigheden de enige voorwaarde zijn om de vluchtelingenstroom op gang te brengen. Hij deed een beroep op de Italiaanse premier Mario Draghi om migratie weer op de agenda te zetten, ook al is de regering op dit moment sterk gericht op sociaal en economisch herstel van de coronapandemie.

Italiaanse media melden dat boten van de Italiaanse kustwacht en douanepolitie de schepen naar Lampedusa hebben begeleid, nadat ze enkele kilometers voor de Middellandse Zeekust waren gespot.

Een Siciliaanse krant schrijft dat de vluchtelingen aankwamen op houten en metalen boten. Veel van hen zouden afkomstig zijn uit Bangladesh en Tunesië. Het leeuwendeel van de vluchtelingen bestond uit mannen, maar er waren ook enkele vrouwen en kinderen bij, waaronder een pasgeborene, aldus de krant.

Meer over