Meer abortussen bij Surinaamse vrouwen

De Centra voor Anticonceptie, Seksualiteit en Abortus (CASA) hebben vorig jaar aanzienlijk meer abortussen uitgevoerd bij Surinaamse vrouwen. In totaal is het aantal abortussen in klinieken van CASA vorig jaar gedaald van 9918 naar 9645....

CASA heeft centra in Leiden, Den Haag, Rotterdam, Goes, Utrecht en Maastricht. Die nemen ongeveer een derde van alle zwangerschapsafbrekingen in Nederland voor hun rekening. Dat aantal daalde in de afgelopen drie jaar geleidelijk.

Bij meer dan de helft van de abortussen ging het om allochtone vrouwen. In die groep is het aantal abortussen bij Antilliaanse vrouwen en meisjes het hoogst, maar dat lijkt te dalen. Bij hun Surinaamse seksegenoten steeg het aantal van 787 naar 886, een toename van ruim 12 procent. Volgens een woordvoerster is de stijging waarschijnlijk te wijten aan minder en verkeerd gebruik van voorbehoedmiddelen onder Surinamers.

Vorig jaar ondergingen 35 van de duizend Surinaamse vrouwen een abortus. Bij autochtone vrouwen ligt dat cijfer op 4,6 op de duizend. Een op de zeven Surinaamse vrouwen die zich meldden voor abortus, had al twee keer of vaker een zwangerschap laten afbreken.

Het besluit om anticonceptie uit de basisverzekering te halen, heeft volgens CASA niet geleid tot de door sommigen verwachte toename van het aantal abortussen. Wel geven meer vrouwen de voorkeur aan nieuwe vormen van anticonceptie, zoals Nuvaring en Implanon. Ook meldden zich meer mensen bij CASA voor een sterilisatie.

Landelijke abortuscijfers over 2005 zijn nog niet beschikbaar. De Rutgers Nisso Groep, die die verzamelt, denkt die volgens een woordvoerster niet voor de zomer te hebben.

Meer over