Meehelpen zoeken naar de Boeing 777? Kwestie van inloggen

Meer dan 600.000 vrijwilligers helpen de helikopters, schepen en vliegtuigen van de overheidsdiensten in Zuid-Oost-Azië met het zoeken naar de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines. Vanachter hun computer speuren zij naar het toestel dat zaterdag plotseling van de radar verdween. Met behulp van satellietbeelden op de site Tomnod pluizen de internetters een gebied van 3200 vierkante kilometer uit op zoek naar een vleugel of een vliegtuigstoel, dobberend in het water. De beelden zijn al meer dan 16 miljoen keer bekeken.

Gabriella Codonesu
null Beeld anp
Beeld anp

Het Amerikaanse bedrijf DigitalGlobe is het brein achter Tomnod, dat sinds 2010 vrijwilligers inzet die mee willen zoeken naar bruikbare informatie. Tomnod is een mongolees woord dat zoveel betekent als 'groot oog'.

Na de verdwijning van vlucht MH370 van Malaysia Airlines activeerde Tomnod vijf satellieten in het gebied. De beelden hiervan zijn beschikbaar voor iedereen die mee wil helpen met zoeken. De site wordt regelmatig aangevuld met nieuwe beelden en Tomnod hoopt met de inzet van zoveel mogelijk mensen de locatie van het vermiste vliegtuig zo snel mogelijk vast te stellen.

Satellietbeelden
Tomnod beschikt over beelden van de Golf van Thailand tot aan de Zuid-Chinese Zee. Elke pixel op het scherm staat voor ongeveer een halve meter oceaanoppervlakte. Wie iets verdachts ziet, bijvoorbeeld onderdelen van het vliegtuig of een olievlek, kan inzoomen, een tag toevoegen en dit weer met anderen delen. Via een computeralgoritme worden vervolgens de gebieden geïdentificeerd die meer zijn getagd dan anderen. Met deze informatie gaan experts van DigitalGlobe aan de slag om bruikbare informatie te filteren uit de tags.

Naald in een hooiberg
Er is veel animo voor de zoekactie. De site lag er de afgelopen dagen vaak uit of werkte traag, omdat veel mensen op de speuractie waren afgekomen. Al vlug werd olie opgemerkt, maar die bleek uiteindelijk niets te maken te hebben met het vermiste vliegtuig.

Heel makkelijk is de zoektocht niet. Wolken beperken vaak het zicht en veel gebieden lijken erg op elkaar. Bovendien is het gebied waarbinnen het vliegtuig mogelijk kan liggen groot. Het is de vraag of deze uitgebreide zoekactie een resultaat gaat opleveren. 'We hebben honderdduizenden gebruikers die het gebied pixel voor pixel uitkammen. Zelfs als we niets vinden, is dat een indicatie dat er misschien wel niets te vinden is', zegt Shay Har-Noy, oprichter en directeur van DigitalGlobe hierover.

Succes
Eerder was Tomnod actief bij de ramp van orkaan Haiyan in de Filippijnen. Gebruikers konden grote schade in bepaalde regio's kon aangeven zodat hulpdiensten een beter idee hadden waar ze extra hulp en voedsel naartoe moesten sturen.

Afgelopen juni ontstond een vergelijkbare situatie met die van het vermiste vliegtuig van Malaysian Airlines. Tomnod riep vrijwilligers op een vermiste Amerikaanse familie op te sporen die op zeiltrip was in de Tasmaanse Zee. David Dyche, een ervaren zeiler, was met zijn vrouw en twee kinderen op weg van Nieuw Zeeland naar Australië toen de zeilboot in zwaar weer terechtkwam. Het schip raakte beschadigd en voer honderden kilometers uit koers. Met behulp van satellietbeelden werd een gebied van 1600 vierkante kilometer uitgekamd op zoek naar de zeilboot. Het schip werd echter niet gevonden.

Gemarkeerde kaart van een hulpbehoevend gebied tijdens de nasleep van orkaan Hayian. Beeld anp
Gemarkeerde kaart van een hulpbehoevend gebied tijdens de nasleep van orkaan Hayian.Beeld anp

Het inzetten van vrijwilligers om beelden te doorzoeken is eerder al wel succesvol geweest. The Andromeda Project bijvoorbeeld zet sinds 2010 vrijwilligers in om te helpen met het vinden van nieuwe sterrenclusters. Bezoekers kunnen dit doen met behulp van beelden uit de Hubble Space Telescope.

Een maand na de lancering van het project was het resultaat al enorm. Er werden door de deelnemers een miljoen afbeeldingen geclassificeerd waardoor 2900 nieuwe sterrenclusters werden ontdekt. De wetenschappers zelf hadden tot dan toe met een softwareprogramma slechts 600 sterrenclusters weten te identificeren.

Meer over