Meedoen telt echt in Den Bosch

Het olympisch vuur wordt eind juli in Londen ontstoken, maar de olympische geest verspreidt zich al komend weekend over Den Bosch. Ruim 2.100 deelnemers aan de Special Olympics treffen elkaar in 's lands grootste sporttoernooi voor verstandelijk beperkten.

DEN BOSCH - De Brabanthallen veranderen vanaf vanavond in het Special Olympics Dorp, waar de deelnemers naast een slaapplaats ook een royaal gevuld avondprogramma wordt aangeboden.

Op zes locaties worden wedstrijden in vijftien takken van sport gehouden. Voor een deel vindt het toernooi - roeien en wielrennen - plaats in het centrum van Den Bosch. Alleen voor de hippische sport wordt uitgeweken naar een locatie buiten de hoofdstad, Berlicum. De meeste deelnemers trekt het voetbalprogramma in stadion De Vliert, waarvoor zich 45 verenigingen hebben aangemeld.

Den Bosch wil met de organisatie van de Special Olympics zijn status als sportstad benadrukken. In deze zogenoemde 'City of Sports' spelen de basketballers van landskampioen Eiffel Towers, de hockeyvrouwen van Den Bosch en de voetballers van FC Den Bosch een hoofdrol.

'Maar in de gemeentelijke ambitie past het streven om sport voor gehandicapten te integreren in bestaande verenigingen', aldus Toine van Driel van het organisatiecomité.

Reguliere sportverenigingen zijn daarom nauw betrokken bij de organisatie van het evenement, zij staan samen garant voor meer dan duizend vrijwilligers en zorgen voor de noodzakelijke faciliteiten.

De Special Olympics zijn ontstaan naar het idee van Eunice Kennedy Shriver, zus van oud-president John F. Kennedy. Zij vond dat er naast de Paralympics, voor fysiek beperkten, ook een sporttoernooi voor verstandelijk beperkten moest komen.

Haar pogingen zich aan te sluiten bij het IOC liepen vast, omdat het ontbrak aan echte topsport - het kenmerk van olympische wedstrijdsport. Wel gaf het IOC haar toestemming de in 1968 opgerichte organisatie de merknaam 'Olympics' te dragen. Meer dan tachtig landen zijn aangesloten bij de organisatie. Bij het mondiale toernooi, vorig jaar in Athene, won de Nederlandse ploeg 95 medailles en werd bovendien uitgeroepen tot de best georganiseerde delegatie.

De Nederlandse tak bestaat sinds 1993. Deelnemers aan de Special Olympics moeten minimaal zes maanden lid zijn van een vereniging en hun IQ moet lager zijn dan 75.

Den Bosch begon in 2010 met de voorbereiding op het toernooi. Volgens Peter van Dreumel, lid van de organisatie, waren twee zaken van belang. 'We wilden de olympische gedachte - meedoen is belangrijker dan winnen - laten leven in een echt olympisch dorp. Wij hebben de Brabanthallen aangegrepen om de deelnemers dichter bij elkaar en bij de locaties te brengen.'

Volgens Van Dreumel was het bij eerdere toernooien vooral 'een kwestie van busje-in busje-uit, ook omdat veel deelnemers minder mobiel zijn. Vanuit de centrale positie van het olympisch dorp zal er nu sprake zijn van een groot gemeenschappelijk feest.'

Met dat plan zadelde de organisatie zichzelf wel met een probleem op: hogere kosten. Toine van Driel, in Brabant een erkend fondsenwerver: 'We kwamen al gauw uit op een budget van 1,3 miljoen euro. Dat heb je niet zomaar op de plank. Maar we komen er financieel wel uit met steun van de stad, de provincie, het bedrijfsleven en particuliere fondsen.'

De pret van de deelnemers bepaalt het succes van het evenement. Van Driel: 'Ik was onlangs voor de nationale winterspelen op de skipiste in Uden. Daar heb je twee afdalingen. Op de ene stond een groep van 18-jarige geselecteerde talenten, daarnaast een groep van verstandelijk beperkten. De ene groep stond met een verbeten gezicht en in een blits skipak aan de start, de andere tamelijk nonchalant maar erg blijmoedig. En waar de ene groep in 20 seconden beneden kwam, deed die andere groep er vijf minuten over.'

Juist in de tweede groep zag Van Driel wat sport kan betekenen voor personen met een handicap. 'Hun trots was een aansporing om de Special Olympics straks te laten slagen zoals ze zijn bedoeld. Als één groot feest voor iedereen en met een lach voor jaren als hoofd- en enige prijs.'

Ruim 2.000 Nederlandse sporters met een verstandelijke beperking nemen vanaf vanavond in Den Bosch deel aan de Special Olympics.

undefined

Meer over