Medvedev: directe verkiezing van gouverneurs

Rusland herintroduceert nog dit jaar de directe verkiezing van regionale gouverneurs, zo blijkt uit een wetsvoorstel dat president Medvedev maandag indiende. De 'presidentiële toestemming' voor kandidaten, waarvan premier Poetin in december nog repte, is vervangen door een vagere notie van 'consultatie met de president'.

VAN ONZE CORRESPONDENTARNOUT BROUWERS

MOSKOU - Het wetsvoorstel, dat nog door de Doema gewijzigd kan worden, is een poging tegemoet te komen aan de protestbeweging die zich in december oprichtte na controversiële Doemaverkiezingen. Toenmalig president Poetin schafte in 2004 na het gijzelingsdrama in Beslan de directe verkiezing van gouverneurs af als middel om de nationale veiligheid te versterken.

Medvedevs wetsvoorstel is interessant omdat, in theorie althans, nauwelijks nog sprake is van het 'presidentiële filter' dat Poetin in december nog nodig achtte. Partijen mogen een kandidaat nomineren na raadpleging van de president. Maar die consultatie is niet 'verplicht en niet verplichtend', lichtte een juridisch adviseur van Medvedev toe.

Ook individuen mogen zich kandidaat stellen. Zij hoeven de president niet te raadplegen, maar moeten een door elke provincie zelf vast te stellen aantal handtekeningen verzamelen. De president behoudt de mogelijkheid gouverneurs te ontslaan wegens inadequaat functioneren, corruptie of 'tegenstrijdige belangen'.

De 'oppositie' van binnen en buiten de Doema reageerde gereserveerd op Medvedevs voorstel, waarvan de praktische uitwerking nog in nevelen gehuld is. Zo zou de consultatie in de praktijk wel degelijk beslissend kunnen worden en kunnen de door Verenigd Rusland gedomineerde regionale parlementen het aantal benodigde handtekeningen zo hoog maken dat niet-partijgebonden kandidaten het moeilijk krijgen.

De scepsis werd verder aangewakkerd door de publicatie van een eerste deel van premier Poetins verkiezingsmanifest in de krant Izvestia. Daarin werpt Poetin zich opnieuw op als de ultieme bewaker van stabiliteit in onrustige tijden en zet hij de leiders van de straatprotesten weg als visieloze oproerkraaiers.

Hoewel deelnemers noch leiders van de protesten pleiten voor revolutie, schrijft Poetin: 'Een terugkerend probleem in de Russische geschiedenis is het verlangen van een deel van zijn elites om grote sprongen voorwaarts te maken, om de revolutie te omhelzen in plaats van geleidelijke ontwikkeling.'

Het ratingbureau Fitch verlaagde maandag het vooruitzicht voor de kredietwaardigheid van Rusland van BBB-positief naar 'stabiel'. Dat Poetin in maart herkozen wordt, lijdt geen twijfel, schrijft Fitch, 'maar de recente ontwikkelingen tonen de beperkingen en risico's aan van Ruslands politieke model'.

undefined

Meer over