Méditerranée all inclusive

De Middellandse Zee is het middelpunt van vele contrasten. Luxe jachten, uitgedroogde vluchtelingen, oorlog en orgie: de Belgische fotograaf Nick Hannes legde het allemaal vast.

Tekst Olaf Tempelman

Syrië, Libanon, Gaza, Egypte, Libië, Algerije, Tunesië, Marokko - allemaal gelegen aan de Middellandse Zee. 22 Landen bezocht Hannes in een tijdsbestek van vijf jaar. Het adembenemende fotoboek dat uit die reizen voortvloeide, Mediterrean, mag met recht contras­t­rijk worden genoemd. Noem Hannes' benadering, vrij naar de hotels aan de Turkse Méditerranée waar ­Corendon zijn geld verdient, all inclusive. Hij fotografeerde in mediterrane oorlogs- en crisisgebieden, maar óók op plekken waar ze het 'mediterrane levensgevoel' van de in Egypte geboren en in Griekenland gestorven zanger ­Demis Roussos proberen op te roepen, in Benidorm, in Monaco, in Cannes en in Palma de Mallorca. Het resultaat is een hallucinerende serie beelden. Aan één en hetzelfde water liggen de jachten van Monte Carlo en de kapotgeschoten straten van Sirte in Libië. Dit is de zee van de bezwete Noord-Europese partypopulatie van Ibiza én die van de uitgedroogde Nigerianen op zoek naar een beter leven. In de branding van deze zee kun je op orgieën stuiten, maar eveneens op Mariaprocessies. In het witte zand van Gaza graven jongens zich in, hetzelfde witte zand vind je even noordwaarts, in Tel Aviv, waar het dankzij het antiraketschild Iron Dome voor jonge meisjes goed toeven is.

Toen de Belgische fotograaf Demis Roussous aandeed, was de Arabische Lente daar net overgegaan in een grimmige winter, vol vuilnis, armoedzaaiers en oproerpolitie. In Athene waar Roussos zijn laatste adem uitblies, trof Hannes steegjes vol junks op zoek naar nog niet-gebruikte aderen, en Afrikaanse migranten op bedjes van karton. Aan de Griekse kust was hij te gast op een trouwpartij. Locatie: een tank­station van Shell. Sinds het uitbreken van de eurocrisis is het huren van een zaal voor flink wat gewone Grieken een te kostbare aangelegenheid. 

In Misrata in Libië legde Hannes kinderrugzakjes vast aan een winkelgevel vol kogelgaten, in de Gaza-strook de lange corridor waarmee je deze openluchtgevangenis betreedt. Op het Italiaanse eiland Lampedusa vond hij ondertussen de wrakken van de bootjes waarmee illegalen, vertrokken van de zuidkust van de Méditerranée, de noordkust probeerden te bereiken. 

Als motto koos Hannes een citaat van de Britse historicus Ernle Bradford, biograaf van illustere mediterrane persoonlijkheden als Caesar en Cleopatra: 'De Stille Oceaan is misschien de meest onveranderlijke en en tijdloze van alle Oceanen, maar de de Middellandse Zee viert de voortgang van mensheid.' Dat mag voor meerdere interpretaties vatbaar heten.

Mediterranean. The Continuity of Man, 39,50 euro, ISBN 978 94 9208 110 0

Toeristen proberen een Segway uit in de haven van het Spaanse Marbella, 2010.Nick Hannes
Marokkaanse dragers kopen belastingvrije goederen in de Spaanse enclave Melilla, en verkopen dat in Marokko, 2011.Nick Hannes
Jonge Palestijnen spelen in het zand op het strand van Gaza, 2014.Nick Hannes
Nick Hannes
Een bezorger telefoneert voor een barricade van prikkeldraad in de Egyptische hoofdstad Caïro, 2012.Nick Hannes
Een vrouw hoelahoept in Ein Gev, in Israël, aan het Meer van Tiberias, 2014Nick Hannes
Spaanse vrouwen eten een hamburger in La Linea, op de grens met Gibraltar, 2010.Nick Hannes
De Sabanci Merkez Moskee in Adana, de grootste moskee van Turkije, 2013.Nick Hannes