Medische Systemen versterkt met Amerikaans ATL Ultrasound; Philips doet grote overname

Voor het eerst sinds het aantreden van president Cor Boonstra heeft Philips een grote overname gedaan. Het elektronicaconcern breidt zijn divisie Medische Systemen uit....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Dit bedrijf is gespecialiseerd in medische ultrasone diagnostische systemen, waarmee in ziekenhuizen echo's kunnen worden gemaakt. Met 2600 werknemers behaalt het een jaaromzet van rond de 430 miljoen dollar (860 miljoen gulden). ATL is gevestigd in Washington en heeft een notering aan de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq.

De prijs die Philips betaalt lijkt hoog. Per aandeel komt het bod neer op 50,50 dollar, ruim boven het slot van ATL op dinsdag. Bij het begin van de handel woensdag, schoot de koers dan ook ruim acht dollar omhoog naar iets onder het bod van Philips.

Ook in het licht van de omzet van ATL lijkt Philips veel te betalen. Volgens een woordvoerder heeft het bedrijf echter een goeie prijs bedongen. 'De technologie van hun producten loopt twee jaar vóór op de concurrentie. Bovendien zijn wij op zoek naar toegevoegde waarde, dus moet je bedrijven overnemen waar je kunt vertrouwen op groei.'

Steven Vrolijk, beleggingsanalist bij ING Barings, vindt de prijs evenmin te hoog: 'Ze betalen een premie van 20 procent. Dat is op zich niet veel. Bij een overnamebod moet je altijd iets meer bieden. ATL is een gezond bedrijf dat zeker aan de vooravond staat van een sterke groei.'

De divisie Medische Systemen van Philips voegt met de ultrasone diagnostiek van ATL een technologie toe tot zijn productenpakket die het nog niet had. Met de overname van wat Philips de 'technische leider' op het gebied van echo's noemt, kan de onderneming zijn klanten - meest ziekenhuizen - een compleet pakket aanbieden.

Alle concurrenten van Philips op het gebied van medische systemen - General Electric, Siemens en Toshiba - beschikken al over de techniek van ultrasone diagnostiek, waarmee ziektes kunnen worden achterhaald zonder fysieke ingrepen. Met geluidsgolven kunnen organen en zachte weefsels op een scherm zichtbaar worden gemaakt.

Volgens Philips is 'ultrasound' de snelst groeiende tak op de markt voor medische beelden. Wereldwijd wordt er met deze techniek 2,5 miljard dollar (vijf miljard gulden) omgezet. Philips ziet dit als een 'sleutel voor groeimogelijkheden' van Medische Systemen.

Boonstra liet in een geschreven verklaring weten dat de aankoop de betrokkenheid van Philips bij Medische Systemen onderstreept. 'Het geeft aan dat we breken met de trend van alleen maar desinvesteren. We zijn weer klaar om aankopen te doen', aldus Boonstra. Vrolijk beaamde dat de overname een belangrijk signaal geeft. 'We hadden verwacht dat er iets met Medische Systemen zou gebeuren. Of dat ze het zouden afstoten of dat ze iets zouden overnemen. Het stond vast dat ze niet op de oude voet zouden doorgaan.'

Philips is sinds juni in gesprek met ATL en verwacht dat de overname snel voltooid wordt. Het bestuur van ATL heeft meer dan de helft van alle uitstaande aandelen, aldus de woordvoerder, en heeft al ingestemd met het samengaan met Philips' divisie Medische Systemen. Overigens zal ATL zelfstandig blijven opereren, de naam blijft gehandhaafd en het bestuur van de onderneming blijft aan.

Medische Systemen heeft een jaaromzet van ongeveer vier miljard gulden en draait redelijk. ATL voegt 20 procent omzet toe. Volgens de woordvoerder zal de overname volgend jaar bijdragen aan de winst. Op Philips' totale resultaten zal het niet een opvallend verschil maken, stelt Vrolijk.

Philips heeft momenteel een buitengewoon goed gevulde kas - waar circa 16 miljard gulden in zit als de 10,4 miljard binnenkomt van de verkoop van muziekdochter PolyGram. Het bedrijf is de afgelopen jaren uiterst voorzichtig geweest en heeft onder Boonstra bijna alleen gedesinvesteerd. 'Dit zal niet de laatste overname zijn die ze plegen, Boonstra heeft nog vele miljoenen', aldus Vrolijk die een volgende acquisitie in de lichtdivisie, in Azië, of in nieuwe technologie zoals spraaktechnologie verwacht.

De koers van Philips reageerde woensdag nauwelijks en sloot een dubbeltje hoger op 164,50 gulden.

Meer over