Medisch nieuws vaak voorbarig

Over een kwart van de onderzoeksresultaten die met veel bombarie bekend worden gemaakt op wetenschappelijke bijeenkomsten, en waar de media vervolgens melding maken, wordt nooit meer in wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd....

Slechts over de helft van die resultaten wordt uiteindelijk gemiddeld 3 tot 3,5 jaar later in belangwekkende wetenschappelijke bladen gepubliceerd, turfden onderzoekers van een medisch centrum in White River Junction in Vermont en van de Darmouth Medical School in Hanover, in de staat New Hampshire. Ze publiceren er deze week over in The Journal of the American Medical Association (JAMA) van deze week (5 juni), onder de kop Too much, too soon?

'Veel van de vaak te optimistisch geformuleerde onderzoeksresultaten hebben een voorlopig karakter, en daarover voortijdig vertellen op wetenschappelijke bijeenkomsten wekt in geval van medisch onderzoek valse verwachtingen', zegt onderzoekster dr. Lisa Schwartz van het medisch centrum in White River Junction.

De onderzoekers analyseerden wat de media deden met de 147 lezingen die in 1998 op vijf belangwekkende medische congressen zijn gehouden. Het betrof de 12de World Aids-conferentie in Génève, de jaarlijkse conferentie van de Amerikaanse hartvereniging in Dallas, twee mega-conferenties over kanker en een neurologisch congres.

Er verschenen 252 nieuwsberichten, waarvan een kwart de voorpagina van een krant haalde. Negen van de 147 lezingen kregen aandacht in de vijf belangrijkste kranten van de Verenigde Staten, waaronder The New York Times, The Washington Post en USA Today.

Meer over