Medisch bedrijvenpark kost academisch ziekenhuis miljoenen

Van het Medipark, een groot medisch bedrijvenpark op een terrein bij het Academisch Ziekenhuis Leiden (AZL), blijft waarschijnlijk niet meer over dan een halfleeg, verbouwd ziekenhuisgebouw en een bv met een miljoenenschuld....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Aan het ontslag van de directeur ligt een slepend conflict ten grondslag over de toekomst van het bedrijvenpark. Ook zou het niet boteren tussen Peters, voorheen bestuursvoorzitter bij het AZL, en diens opvolger bij het ziekenhuis, prof. dr. O. Buruma. Het ziekenhuis is een belangrijke financier van Medipark.

Het project heeft het ziekenhuis inmiddels enkele miljoenen gekost. De dure verbouwing van het karakteristieke Poortgebouw zal na de zomer zijn afgerond, maar het gebouw staat nog half leeg. Het ziekenhuis heeft niet meer de hoop dat er zich op de rest van het Medipark-terrein nog hoogwaardige, medisch georiënteerde bedrijven zullen vestigen, zoals de bedoeling van het park was.

Medipark werd in 1992 opgericht. Alle aandelen kwamen in handen van een stichting, waarvan Buruma namens het ziekenhuis voorzitter werd. Peters gaf voor het project zelfs zijn baan als bestuursvoorzitter van het ziekenhuis op en werd door Buruma opgevolgd.

Doel van Medipark was het realiseren van een bedrijvenpark van internationale allure. Er zou 150 miljoen gulden in geiëvesteerd worden en er zou werk zijn voor honderden mensen. Maar die ambitieuze plannen liepen stuk op de financiering.

In eerste instantie was er 23 miljoen gulden nodig. De bank MeesPierson wilde dit bedrag wel inbrengen, maar alleen met de grond als onderpand. Die was voor één gulden door het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen aan het ziekenhuis verkocht. Het ziekenhuis besloot de grond aan Medipark over te doen, waarnaMeesPierson akkoord ging. Maar de overdracht moest worden teruggedraaid, nadat Buruma op zijn vingers was getikt door het ministerie. De overeenkomst met MeesPierson ketste af, waardoor geen afspraken met huurders konden worden gemaakt.

Vorig jaar oktober werd een nieuwe concept-hypotheekakte opgesteld. Daarin was het Medipark-terrein verkleind, waardoor het bedrag was geslonken tot 15 miljoen gulden. In de ogen van Peters doorkruiste die verkleining zijn groeistrategie. Vlak voordat hij bij de notaris de akte moest tekenen, meldde hij zich ziek.

Buruma zorgde ervoor dat hij onmiddellijk vervangen werd door emeritus-hoogleraar A. Zwaveling. Die fiatteerde als directeur van Medipark de hypotheek.

Maar een voorwaarde voor de financiering was dat minstens 70 procent van de ruimte verhuurd zou zijn. Zo niet, dan kreeg Medipark minder geld. Door de onzekerheid rond het project werd niet meer dan 57 procent verhuurd. Op de begroting ontbrak daardoor vijf miljoen, een bedrag dat door AZL moest worden bijgepast.

Pikant is dat het ziekenhuis twee potentiële huurders, Eurotransplant en de Bloedbank, voor de neus van Medipark wegkaapte. Het ziekenhuis bood beiden ruimte aan, waarna ze van een contract met Medipark afzagen.

Meer over