Medicijnsector slikt bittere pil

‘Doodzonde’, zegt Clemens van Blitterswijk, hoogleraar weefseltechnologie in Twente. ‘Dramatisch’, zegt Harry Struijker Boudier, hoogleraar farmacologie in Maastricht. ‘Intriest’, zegt Daan Crommelin, wetenschappelijk directeur van het Top Institute Pharma in Leiden.

Peter van Ammelrooy

De reden van hun treurnis: de teloorgang van een belangrijke Nederlandse farmaceutische icoon door de sluiting van het voormalige Organon in Oss. Betrokkenen noemen het een aderlating voor de academische wereld en voor de kennissector in het algemeen. ‘Je verliest een potentiële werkgever voor afgestudeerden en promovendi’, zegt Struijker Boudier. ‘En een kweekvijver waaruit nieuwe kleine bedrijfjes kunnen voortkomen’, vult Van Blitterswijk aan.

De bijl voor het voormalige Organon viel precies een dag voordat het bedrijf zijn 87ste verjaardag zou vieren. Al een week deden in de pers hardnekkige geruchten de ronde over een drastische reorganisatie. Wat de Amerikaanse eigenaar MSD uiteindelijk op 8 juli aan plannen ontvouwde, bleek niet minder te zijn dan een halvering van het bedrijf.

Op het hakblok

Van de 4.500 banen gaan er de komende twee jaar 2.175 verdwijnen. Dat is eenzevende van wat MSD wereldwijd op het hakblok legt. Het concern sluit op acht locaties een deel van zijn 34 laboratoria. Zo hopen de Amerikanen de voordelen te verzilveren van de fusie die vorig jaar november werd bezegeld met Schering-Plough, de farmaceutische reus die Organon in 2007 kocht van Akzo.

De zwaarste klappen vallen in de onderzoekstak. De activiteiten van research & development hevelt MSD volledig over naar de Verenigde Staten. Slechts een gering aantal werknemers zal kunnen meeverhuizen, zegt het bedrijf. Voor het gros van de 1.100 onderzoekers die in Oss werkzaam zijn, dreigt een zwart gat.

De gevolgen van de sluiting zijn voor Nederland vérstrekkender dan een overschot aan werkloze academici in Oss en omstreken. In de bijna negentig jaar dat Organon daar actief was, sloeg het bedrijf zijn tentakels uit in de academische wereld. Er is geen universiteit, onderzoeksinstelling, laboratorium of instituut op het terrein van life sciences, of ze werken samen met Organon. De pijn van de sluiting wordt breed gevoeld.

Doodklap


Uit een onvolledig overzicht – de concurrentie leest mee – blijkt hoe stevig de research & development van het vroegere Organon is verstrengeld met Nederlands medicijnenonderzoek elders. De reorganisatie zet alleen al in Nederland tachtig projecten op de tocht.

De meeste van deze onderzoeken worden voor drie tot vier jaar gefinancierd. Veelbelovende projecten moeten daarna opnieuw op zoek naar geld. Onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen strekken zich met gemak over tien jaar uit. Het wegvallen van een grote financier kan de doodklap betekenen.

Van de Nederlandse universiteiten zijn er twaalf die werken aan opdrachten die mede door Organon worden betaald. Tien medewerkers van MSD danken hun benoeming tot hoogleraar aan het bedrijf, vier van hen zijn verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Bijna twintig Nederlandse ziekenhuizen verliezen een belangrijke opdrachtgever voor klinische studies.

Een andere prominente betrokkene is het Top Institute Pharma. Deze organisatie werd in 2006 opgericht om farmaceutisch en biomedisch onderzoek te bevorderen. De overheid (voor de helft), bedrijfsleven en universiteiten (elk voor een kwart) zegden voor het instituut gezamenlijk 260 miljoen euro toe, waardoor het nu voor 49 projecten een financieel fundament kan bieden.

Een breed palet

Schering-Plough, MSD’s voorganger, tekende destijds op maar liefst zeventien projecten van TI Pharma in. Het is een breed palet aan research, variërend van de zoektocht naar biomarkers die helpen chronische longaandoeningen in een vroeg stadium op te sporen, tot de ontwikkeling van gepersonaliseerde medicijnen – afgestemd op genetische afwijkingen – voor patiënten met psychotische stoornissen.

‘Die projecten gaan gewoon door’, verzekert Daan Crommelin, wetenschappelijk directeur van TI Pharma. Het wegvallen van een grote partner is niet prettig, erkent hij, maar ook geen alles wegvagende ramp. ‘We hadden een plafond gesteld aan hoeveel afzonderlijke bedrijven als Organon financieel mochten bijdragen aan het instituut. Dat is maximaal 10 procent.’

In de tweede helft van 2010 lopen de eerste projecten af. TI Pharma hoopt dat de overheid snel over de brug komt met een tweede financieringsronde. ‘Daarin mikken we voor de helft op de voortzetting van veelbelovende onderzoeken. De rest van het geld gaat naar nieuwe research. Daarvoor kan iedereen nieuwe plannen indienen’, zegt Crommelin.

De wetenschappelijk directeur heeft geen idee of MSD zijn participatie in TI Pharma op het huidige niveau zal voortzetten. Hij erkent dat farmaceutische bedrijven de neiging vertonen om deelonderzoeken te gunnen aan lokale universiteiten en contractanten. Maar, zegt Crommelin, ‘voor goed onderzoek is dit soort bedrijven bereid ver te vliegen.’

Lees de rest van dit artikel in de zaterdagkrant van de Volkskrant.

Werknemers van MSD (het voormalige Organon) protesteren in Den Haag (ANP) Beeld ANP
Werknemers van MSD (het voormalige Organon) protesteren in Den Haag (ANP)Beeld ANP
Meer over