Media

ALS er in Engeland iets met de monarchie aan de hand is (van de week nog: prins Andrew had zich in Hollywood kwetsend uitgelaten over de televisie in zijn land, en liet via Buckingham Palace weten dat hij het niet zo bedoeld had) schakelt de BBC over naar haar royalty-verslaggeefster....

Jenny Bond, want zo heet ze, oogt als een meedogenloze nieuwstante, maar ze heeft ook iets aristocratisch: alsof ze een aangetrouwd achternichtje van Elizabeth zou kunnen zijn, of misschien zelfs de natuurlijke halfzuster van Charles. De manier waarop ze over de familie praat wekt de indruk dat ze elke ochtend tussen zeven en half acht even is langs geweest.

'Any news, your majesty?'

'No, Jenny.'

'Sure?'

'What do you mean?'

'Andrew in Hollywood on the British media?'

'O, sorry. Yes, of course. He will apologize.'

En dan meldt Jenny in het bulletin van acht uur dat Andrew zijn excuses heeft aangeboden.

Ik heb haar nog nooit met een microfoon in haar hand als een kwajongen aan een haven zien staan wachten op een lid van het koninklijk huis, en waarom zou ze ook? Ze weet het al. Als Harry straks verkering krijgt met de in Chili woonachtige dochter van Honecker, zal zijn vader tegen 'm zeggen: 'Bel eerst mevrouw Bond, jongen'.

In Engeland zijn die dingen iets prettiger geregeld dan bij ons.

Kok de laatste dagen nog een beetje gevolgd?

Er lopen nu voortdurend twee ex-employés van het NOS Journaal om hem heen: Eef Brouwers en de gewezen hoofdredacteur Van der Wulp - gezwegen van nog een heel legertje voormalige nieuwslezers van wie je de naam alweer bijna bent vergeten. Toch leuk te bedenken hoe 's rijks voorlichtingsstaf er over vijf jaar uit zal zien, met Nico Haasbroek, Harmen Siezen, Gijs Wanders en Maartje van Weegen, die zich nu langs de zijlijn van de camera alvast warmlopen. Allemaal met één langgekoesterde jongens- en meisjesdroom: ooit nog eens de tas van de premier te kunnen dragen, en alle nieuws onder de pet te mogen houden.

Dus nogal wiedes dat ze terugschrokken voor een schadeclaim van zes ton (ongeveer het bedrag dat Mart Smeets opmaakt aan één middag live-reportage van de wereldkampioenschappen priktol in Tasmanië), en de scoop van Maxima aan Fons van Westerloo gunden.

Waar zou, tussen twee haakjes, dat verhaal vandaan komen dat de beoogde toekomstige koningin van Nederland on-voor-stel-baar mooi is? Ineke Holtwijk, die er geloof ik als eerste mee kwam, is zelf toch niet zo lelijk?

Zo zie je maar weer.

Nergens is het koningschap in de loop der jaren zo gewoon geworden als in Nederland, dus nergens gedragen journalisten en politici zich bij koninklijke gebeurtenissen zo spastisch.

Gedenkwaardig blijft natuurlijk bovenal dat de Volkskrant erin geslaagd is binnen één week zowel de Privé, de Story als De Telegraaf rechts te passeren. En dan vandaag nog een nieuw magazine met een blote meid op de cover - volgens mij kan het niet lang meer duren of we zitten in de eenentwintigste eeuw.

Ik zou het wel weten als ik prins Andrew was, en op visitie in Hollywood.

Ik zou eerst Jenny Bond opbellen.

Meer over