Media

Geen mediajaar zonder hoogte- en dieptepunten. Het aftellen naar de Gouden Ivo is begonnen. Vandaag deel 2, zaterdag deel 3.

DOOR SARA BERKELJON en JEAN-PIERRE GEELEN EN PAUL ONKENHOUT ILLUSTRATIES PETER LIPTON

21paul de leeuw

Het is een bekende televisiewet: nooit voortborduren op bewezen succes, want dat is gemakzuchtig en dat gaat vervelen. Gelukkig is omni-talent Paul de Leeuw (schrijver, presentator, acteur, entertainer en eter) zelf de eerste die dat ziet.

Vandaar dat hij zich elk seizoen opnieuw met verse energie weet te vernieuwen en telkens weet terug te keren in een geheel nieuwe gedaante. Onbegrijpelijk dat niemand het ziet. Zo'n Sonja Barend, de grande dame van de Nederlandse kwaliteits-tv, die in DWDD hooghartig durfde te suggereren dat hij eens een jaartje moest stoppen - het is niet te bevatten welk virus aan de oogbollen haar tijdelijk moet hebben getroffen.

Dat Matthijs, Giel (en Rick Nieman) haar aan diezelfde tafel niet fel tegenspraken: er moet iets in het eten hebben gezeten die avond. Want Paul de Leeuw is een groot vernieuwer, de uitvinder van waterboarding op tv, maar dan met Reinout Oerlemans. 2012 wordt de vladip voor Paul de Leeuw.

22jan kooijman

In 2010 was hij al niet te stuiten, maar in 2011 was het helemaal onmogelijk om te ontsnappen aan polderhunk nummer één. Zo'n gewone naam en zo'n ongewone carrière, dat kan alleen Jan Kooijman.

Ga maar na. Excellerend jurylid bij So you think you can dance, met Wie is de Mol!? lekker naar El Salvador, gezellig een nachtje slapen in Het Glazen Huis van Serieus Request, vader geworden van een wolk van een dochter (Logan), coach in Sunday Night Fever waarin iets met musicals wordt gedaan, een gastrol in Zie ze vliegen en een reis naar Zimbabwe voor een goed doel, Dance4life. We kunnen beter vragen waar Jan Kooijman niet was.

Dit jaar stapte hij uit Goede Tijden, Slechte Tijden. Officiële verklaring: Jan wil zijn horizon verbreden. Verbreden? Kan het nog breder dan?

23stacey rookhuizen

Stacey - 'Schijt is mijn favoriete woord' - Rookhuizen is lekker bezig. Presenteerde van alles, jureerde hier en daar iets en liet zich in uitzinnige creaties fotograferen op allerlei feestjes. En ze stond dus in de Playboy.

De verkoopcijfers schijnen nogal tegen te vallen, maar aan Stacey heeft het niet gelegen. Zij had speciaal voor de shoot een plukje schaamhaar laten staan. Nieuws, mensen.

Ook werd hevig gespeculeerd over 'een eventuele intieme piercing' op 'een geheim plekje'. Dus.

24leon tolwijk

Yo! Acht Nederlandse polderrappers reisden met Willie Wartaal van De Jeugd van Tegenwoordig naar Los Angeles. Oftewel: de Nederlandse provincie meets de Amerikaanse Westcoast.

Weer een realitysoap dus, op RTL 5, maar de ranzigheid van Oh Oh Cherso ontbrak in Holland in da hood en de boys grossierden in hele goeie straatwijze uitspraken. Winnaar werd Leon Tolwijk, oftewel rapper Lee-Yo (17) uit Hendrik-Ido-Ambacht.

'Het dorp staat nu op de kaart', zei hij. Ook zei Lee-Yo dat Hendrik-Ido-Ambacht wat te klein voor hem was geworden.

25mariko peters

Het is hartje zomer, dan wil er wel eens wat spontaan gaan smeulen. Het veenbrandje rond Mariko Peters bijvoorbeeld, het GroenLinks-Kamerlid dat in een vorig leven op de ambassade in Kabul geprobeerd zou hebben haar vriend te bevoordelen bij het toekennen van een subsidie.

De 'affaire' bevatte alle brandstof voor een wekendurend mediafeestje: ontvoerde kinderen, een buitenzinnige ex, 'vermeende belangenverstrengeling' en de onvermijdelijke roep om opstappen. Dat laatste gebeurde niet: ondanks herhaaldelijk oplaaien van het vuurtje kon de brandweer van GroenLinks al tamelijk snel het sein 'brand meester' geven.

In september gaf Peters haar definitieve interview (aan RTL Nieuws): ze had 'veel zin weer aan de slag te gaan na een enerverend reces'.

16peter r. de vries

Hè hè, eindelijk weer wat leuks op tv. Het hengstengevecht tussen Peter R. de Vries en Sven Kockelmann tijdens Oog in oog van de KRO.

Sven had Peter, vond die laatste, met een slijmerig briefje naar de studio gelokt om hem daar vervolgens 'de maat te nemen' over zijn journalistieke werkwijze. Daar hoef je bij Peet niet mee aan te komen. Die slimmerd haalde prompt het bewuste briefje uit zijn binnenzak. 'Ik zal je effe citeren, Sven.'

Wie er won? Simpel: tegen De Vries kan niemand op. Tijd voor een eigen talkshow in 2012 en, misschien, eindelijk, een Gouden Peter.

17francisco van jole

Nee, smaakvol kun je ze moeilijk noemen, de cartoons die Adriaan Soeterbeek maakte over Geert Wilders voor de website Joop.nl. Dat deed dan ook niemand, zelfs de makers van de opiniesite van de VARA zelf niet.

Twee maal haalden de tekenaar, de VARA en de site zich de collectieve woede op de hals na publicatie van Soeterbeeks prenten. De eerste tekening was een reactie op het PVV-plan voor 'tuigdorpen' Op de cartoon leidt Wilders het 'tuig' in een kamp naar de douche. U vat hem.

De tweede cartoon was een reactie op het PVV-plan om de koningin minder macht te geven. Soeterbeek reageerde met een cartoon waarop Wilders op de grond lag, met een schaar in de hartstreek gestoken, terwijl Beatrix wegbeent. Bedreigingen volgden, VARA-coryfeeën namen openlijk afstand, Joop.nl verwijderde de eerste cartoon.

'Het is bedoeld om over te discussiëren', verklaarde Joops hoofdredacteur Francisco van Jole. Dat lukte.

18henk hagoort

Het bewijs van de klimaatcrisis is geleverd, met dank aan de publieke omroep. De witte ijskappen van de decors van Uitgesproken- de opvolgers van de actualiteitenrubriek Netwerk - zijn vanzelf gesmolten. Weg met de uitgesproken meningen van de VARA, EO en WNL. Het einde ook van de profileringsdwang die PO-baas Henk Hagoort de omroepen eerder had opgelegd, uit afschuw van het 'drie keer de Volkskrant' dat hij voorheen zag.

Of hij gelijk had of niet (dat had hij niet): het alternatief was niet om aan te zien, en hopeloos uitgewerkt. Precies zoals verwacht. Nu alleen nog een degelijke actualiteitenrubriek terug om 20.30 uur, want die wordt node gemist. Niet te uitgesproken graag; 'journalistiek' blijkt al moeilijk genoeg.

19yolanthe sneijder-CABAU

Nee, het was niet het jaar van Yolanthe Sneijder, geboren Cabau van Kasbergen, en haar voetballende man Wesley. Na een jubeljaar, met een droomhuwelijk en een WK finale, valt natuurlijk alles tegen, maar 2011 was wel heel flets.

Hij bleef met zijn club Internazionale in gebreke, zij brak met de TROS - en niet omdat de samenwerking zo'n succes was. Wij kunnen ons alleen haar interview met Johan Derksen herinneren, vanwege zijn geile blik en haar jurkje.

Tot overmaat van ramp werd ze onder vuur genomen door gevreesde critici als Mies Bouwman en Bert van der Veer. De laatste, Mister TV zelf, stelde vast dat Yolanthe de 'gunfactor' van het publiek mist. Ja ja. Gelukkig zit het met de liefde nog steeds wel snor. Weekblad Privé onthulde dat Wesley op zijn buik een behoorlijk grote afbeelding van het gezicht van zijn vrouw heeft laten tatoeëren.

20 albert verlinde

RTL Boulevard was ook weer lekker bezig. In een item over de moord op Jennefer van Oostende, een 10-jarig Rotterdams meisje, werd de volgende tekst getoond: 'Geen happy oostende.' Met vrome koppen verklaarden Albert Verlinde en presentator Winston Gerschtanowitz dat ze het echt héél erg vonden, het tekstje.

In november besteedde het programma aandacht aan de 'Döner-moorden'. In Duitsland waren acht Turken, een Griek en een politieagent vermoord. 'Komt je dürüm te staan', was ditmaal de tekst. Laat zoiets maar aan de boys van Boulevard over.

In haar voorstelling Hete Vrede, vanavond toevallig op tv, heeft Claudia de Breij het ook over RTL Boulevard. De presentator noemt ze Gestapowitz. Claudia! Dat mag je niet zeggen!

eva hoeke

Vette rel op de valreep van het jaar, en nog een internationale ook: Niggabitch-gate. Aangezwengeld door superster Rihanna, die verbolgen was over een artikel in damesblad Jackie.

Daarin werd 'de niggabitch' opgevoerd als kledingstijl voor jonge meisjes, met Rihanna als ultieme voorbeeld. Rihanna woest, nog veel meer mensen woest.

Hoofdredacteur Eva Hoeke (die zichzelf eerder ook als 'niggabitch' betitelde, doelend op haar vroegere kledingstijl) twitterde eerst dat het een grapje was, bood toen excuses aan en beloofde later een rectificatie. Het mocht niet baten. Hoeke werd voor deze faux-pasbruut door de uitgever geofferd en heeft sindsdien niet meer getwitterd.

12jaap de groot

Het is natuurlijk makkelijk mopperen op Telegraaf-journalist Jaap de Groot, de eerste en enige officiële afgezant op aarde van Johan Cruijff. Andere veelgebruikte woorden: slippendrager, handlanger, ghostwriter, persvoorlichter.

Maar elk nieuwtje over de revolutie bij Ajax die zo kalm begon en zo bloedig eindigde, staat wel mooi in De Telegraaf. De dertiende maand van Jaap was dit jaar dik en dik verdiend.

En trouwens, van al die andere vijftigplussers die in het voor de gewone man volkomen onbegrijpelijke debat het hoogste woord voeren, Arno Vermeulen (NOS), Johan Derksen (VI), Chris van Nijnaten (AD) en Henk Spaan (Het Parool) bijvoorbeeld, kan met de beste wil van de wereld toch ook niet worden beweerd dat ze onpartijdig en objectief zijn.

13peter kuipers

Het begint saai te worden, het Songfestival en de TROS. Vlek op vlek, enzo. De 3JS, drie knakkers in lelijke pakken uit Volendam, werden laatste. Laatste. En niet in de finale - in de hálve finale. Sha-la-lie, sha-la-la, blamage compleet.

Nederland is nu officieel het slechtst presterende land ooit. Voor volgend jaar heeft TROS-directeur Peter Kuipers in de achtertuin van het hoofdkantoor een grote doos neergezet waar gewoon iedereen z'n liedje in kon dumpen. Dat wekt vertrouwen.

14sander van de pavert

Ron Boszhard als Rlatko Mladic in de VARAgids, dat was grappig, tenminste, voor wie begreep dat de samensmelting van de brave tv-presentator met de oorlogsmisdadiger een grap was. Humor. Satire.

Dat begrepen Boszhard en de TROS niet, en de rechter evenmin die de VARAgids dwong de grap te rectificeren. Sander van de Pavert van Lucky TV was ook op dreef toen hij in De Wereld Draait Door de draak stak met een tweet van SBS Shownieuws dat Beatrix was getroffen door een hersenbloeding.

Wéér iedereen over de rooie. Zijn zij nou zo dom of zijn wij nou zo slim?

15mart smeets

Waar je ook keek, overal was Mart Smeets, de zelfbenoemde anchorman van ons universum, de bestsellerauteur, het geweten uit Haarlem, de tv-goeroe, de officiële vertegenwoordiger in Nederland van het mondiale wielrennen, het voorbeeld van vele generaties sportjournalisten, de man die de discussie over de pensioengerechtigde leeftijd aanzwengelde en behendig het leven liet redden van De Avondetappe, kortom, De Mart, journalist en toppresentator.

We kunnen hem niet missen en we willen hem niet missen. Oh Mart, verzuchtte Eva Jinek toen hij in haar programma Eva Jinek op zondag te gast was. De hele wereld zuchtte met haar mee.

30Clairy Polak

29Lucille Werner

28Ron Boszhard

27Marie Nanette Schaepman

26Patrick Lodiers

25Mariko Peters

24Leon Tolwijk

23Stacey Rookhuizen

22Jan Kooijman

21Paul de Leeuw

20Albert Verlinde

19Yolanthe Sneijder-Cabeau

18Henk Hagoort

17Francisco van Jole

16Peter R. de Vries

15Mart Smeets

14Sander van de Pavert

13Peter Kuipers

12Jaap de Groot

11Eva Hoeke

26patrick lodiers

Een omroep waarvan de presentatoren elkaars vlees eten, dat kan natuurlijk nooit goed aflopen. BNN heeft het niet meer, dat is in 2011 pijnlijk aan het licht gekomen. Ooit opgericht als alternatief voor de verveelde jeugd die door de publieke omroep inderdaad miskend werd, lijdt de puberomroep inmiddels aan een klassiek probleem van de hemelbestormer: de wilde haren zijn ontgroeid. De vaste gezichten zijn volwassen geworden en dat is niet altijd goed nieuws. Sophie Hilbrand is inmiddels een degelijke huismoeder, Patrick Lodiers staat brave reclamegala's te presenteren en in Spuiten en Slikken hebben ze de hele Kamasutra nu wel getoond en alle illegaal vervaardigde pilletjes en poedertjes in alle gaten gestopt. PowNed ('Hé Mark Rutte, nog geneukt?') is het nieuwe BNN.

27marie nanette schaepman

Park. Hoofdredactie: Marie Nanette Schaepman (van Jan) en Leon Verdonschot (van Nieuwe Revu). De eerste journalistieke glossy, met veel bombarie en champagne en bergen bladenmakers gelanceerd in een bomvol Paradiso.

Wat een journalistieke glossy is? Een soort Linda, maar dan met ook nog een verhaal over Afghanistan.

Het ziet er dus lekker uit. Veel foto's enzo. BN'ers die elkaar interviewen. O ja: Hollands Diep, Yes en Avantgarde zijn er trouwens niet meer, maar daar krijgen we in 2012 met een beetje mazzel wel een heuse Nederlandse Vogue voor terug.

28ron boszhard

Ron Boszhard (de broer van Carlo) was boos. Heel erg boos. In een beeldcolumn van de VARA-gids was hij afgebeeld als Ratko Mladic en in een begeleidend tekstje werd de indruk gewekt dat dat op zijn eigen verzoek gebeurde. 'Ik zou zoiets zelf nooit doen, genocide bijvoorbeeld. Maar het leek me juist leuk omdat het zo contrasteert met mijn eigen karakter.'

Satire van Sander van de Pavert, de maker van Lucky TV. Ging te ver, vond de TROS. Het door de familieomroep aangespannen kort geding werd nog gewonnen ook. Teleurstellend.

Daarom tot slot een tip om de eindejaarsmelancholie te bestrijden: surf naar ronboszhardproducties.nl. Géén satire. (zie ook nummer 14.)

29lucille werner

Iets om even bij stil te staan: 2011 is ook het jaar waarin bij zevenletterlingo het woord 'cumshot' werd gespeld. Door kandidaat Laurens met stalen gezicht uitgesproken als cums-hot. Chapeau.

TROS-babe Lucille Werner dacht even dat ze het niet goed verstond. 'Wat zei je nou, Laurens?' Maar volgens Laurens stond 'cums-hot' toch wel 'ja, eh, in het woordenboek'. En daar moest de grootste familie van Nederland hem gewoon gelijk in geven. Geluk bij een ongeluk: de zaak trok wereldwijd aandacht, tot in de VS aan toe.

Clairy polak

Het is duidelijk crisis, getuige de plotselinge koersval van Clairy Polak. De VARA-presentatrice was vorig jaar nog de onbetwiste winnares van De Gouden Clairy, nadat ze op laffe wijze door haar meerderen bij Nieuws uur was geofferd wegens een vermeende 'linkse' beeldvorming (ten faveure van Eva Jinek, maar iedereen weet hoe dat afliep). De alom bewonderde (en verguisde) interviewster Polak ging haar eigen weg en voerde in Het filosofisch kwintet 'dialectische gesprekken' met denkers en andere grote geesten over grondstoffelijke kwesties als 'de status quo van de rechtsstaat'.

Zegt de ene filosoof tegen de ander: 'Ik zie al die verschijnselen die jij noemt, maar of die invloed wezenlijk zo groot is, betwijfel ik heel sterk.'

Ook keerde onder Polaks leiding een mediaprogramma terug op tv: De waan van de dag. Acht maal ollekebolleken onder de sigarenrook van de statige raadszaal van Hilversum, en dat was het weer. Tot zover de waan. Terug naar de realiteit.

Gouden Ivo 30 tot en met 11

undefined

Meer over