nieuwsBrunssummerheide

Media willen verslag kunnen doen van ‘besloten schouw’ in zaak-Nicky Verstappen

Verscheidene media spanden vrijdag voor de rechtbank in Den Haag een kort geding aan tegen de rechtbank Limburg en de gemeente Brunssum. Ze proberen openbaarheid af te dwingen bij de besloten schouw in de zaak-Nicky Verstappen, die komende dinsdag plaatsvindt op de Brunssummerheide.

Een deel van de Brunssummerheide wordt dinsdag afgesloten voor een schouw in de zaak van de moord op Verstappen.  Beeld ANP
Een deel van de Brunssummerheide wordt dinsdag afgesloten voor een schouw in de zaak van de moord op Verstappen.Beeld ANP

De rechters gaan dinsdagmorgen samen met de officieren van justitie, verdachte Jos B. en zijn advocaat, en de familie van Nicky een kijkje nemen op de Brunssummerheide, waar bijna 21 jaar geleden het ontzielde lichaam van de 11-jarige jongen werd gevonden. De schouw is weliswaar ‘een rechtszitting die op locatie plaatsvindt’, dus in principe openbaar, maar de rechtbank in Maastricht besloot pers en publiek te weren ‘om procespartijen voldoende gelegenheid te geven ongestoord te kunnen kijken en om de schouw ordentelijk en veilig te laten plaatsvinden’. De gemeente heeft een noodverordening uitgevaardigd om het gebied hermetisch af te sluiten voor pottenkijkers.

Onder meer NOS, RTL Nieuws, ANP, De Telegraaf, Algemeen Dagblad, nu.nl, journalistenvakbond NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren vinden het besloten karakter een inbreuk op de persvrijheid. ‘Van ons wordt verlangd het publiek op neutrale wijze te informeren en controle uit te oefenen op de overheid en de rechtspraak’, zei Marcel Gelauff, voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren, deze week. Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm sprak tijdens de zitting zelfs van ‘censuur’ omdat de pers preventief wordt geweerd bij de schouw.

Verstorend

Ook de advocaat van Jos B. heeft al eerder namens zijn cliënt laten weten geen bezwaar te hebben tegen openbaarheid. Ook de nabestaanden van Nicky Verstappen zijn die mening toegedaan. Het voorstel van de media is dat één cameraploeg de schouw registreert en vervolgens de beelden deelt met alle geïnteresseerde mediaorganisaties.

De advocaat van de rechtbank Limburg voerde vrijdag tijdens het kort geding aan dat de aanwezigheid van een cameraploeg al verstorend kan werken. ‘De procesdeelnemers moeten zich vrij voelen om zich uit te spreken en te bewegen’, zei hij. Na afloop volgt een verslag van de schouw tijdens de pro-formazitting in de rechtbank dinsdagmiddag, betoogde hij. Die zitting is wel openbaar.

De rechtbank doet maandagmorgen om 10 uur uitspraak.

Lees ook

Jos B. heeft een schriftelijke verklaring afgelegd over de zaak-Nicky Verstappen, die hij echter nog niet wil delen met de rechtbank en de politie. ‘Die kaart wil ik achter de hand houden’, zei de 56-jarige verdachte tegen de rechter, tot afgrijzen van de nabestaanden.

Meer over