Update

Medewerkers VN gelyncht door menigte in Afghanistan

Een woedende menigte heeft vandaag in het noorden van Afghanistan zeker twaalf mensen om het leven gebracht. Onder de slachtoffers waren ook zeven buitenlandse medewerkers van de Verenigde Naties, van wie er twee werden onthoofd. Dat meldden de Afghaanse autoriteiten.

Vlakbij de plek van de aanval wordt een gewonde man weggedragen. Beeld reuters
Vlakbij de plek van de aanval wordt een gewonde man weggedragen.Beeld reuters

Een woordvoerster van de VN-missie in Afghanistan bevestigde dat later.

Onder de doden zijn vier gewapende bewakers en drie humanitaire hulpverleners. De Afghaanse autoriteiten gaven eerder tegenstrijdige informatie over het aantal gedode VN-mensen en over het totale dodental. Door de lynchpartij kwamen ook zeker vijf Afghaanse burgers om het leven.

Verbranding

Honderden mensen demonstreerden na het vrijdagmiddaggebed in Mazar-i-Sharif tegen een koranverbranding door een Amerikaanse dominee, Wayne Sapp, eind maart. Het protest liep uit de hand, waarna het kantoor van de VN werd aangevallen. De betogers stichtten brand en haalden een wachttoren neer.

Mazar-i-Sharif ligt in de provincie Balkh en geldt als relatief rustig. De veiligheid in het gebied is momenteel nog de verantwoordelijkheid van buitenlandse troepen. President Hamid Karzai heeft de stad onlangs aangewezen als een van de zeven gebieden waar de verantwoordelijkheid zal worden overgedragen aan het Afghaanse leger en de politie.

Dekmantel

De gouverneur van Balkh, Atta Mohammed Noor, zei tijdens een persconferentie dat twaalf mensen zijn omgekomen. Van de VN-medewerkers kwamen er volgens Noor vijf uit Nepal, de overige twee uit niet nader genoemde Europese landen. Hij zei verder dat radicale opstandelingen het massale protest tegen de koranverbranding hebben gebruikt als dekmantel voor een aanval op de VN.

Voorafgaand aan de volledig uit de hand gelopen betoging veroordeelde Afghanistan de 'respectloze en gruwelijke' koranverbranding eind maart in een kerk in de Amerikaanse staat Florida. Karzai riep de VS op de verantwoordelijken voor de rechter te brengen.

Laffe aanval

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN heeft ontzet gereageerd en sprak van een 'laffe aanval'. Hij heeft zijn speciale gezant voor Afghanistan Staffan de Mistura naar het gebied gestuurd om de achtergrond ervan te onderzoeken, aldus een woordvoerder.

De VN hebben het aantal doden niet bevestigd, maar het lijkt te gaan om het dodelijkste incident in Afghanistan sinds de Amerikaanse invasie in Afghanistan in 2001. Het laatste grote incident had in oktober 2009 plaats in Kabul. Toen bliezen militanten zich op in een pension, waar veel VN-medewerkers verbleven. Daardoor kwamen zes VN'ers om.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de aanval vandaag op een VN-kantoor in Noord-Afghanistan scherp veroordeeld. Hij condoleerde de nabestaanden van de slachtoffers en riep op tot een dialoog tussen de strijdende partijen in het Zuid-Aziatische land.

Volgens Obama doen de VN-medewerkers zeer belangrijk werk en bouwen zij aan een sterker Afghanistan. 'Wij benadrukken het belang van kalmte en roepen alle partijen met klem op het geweld af te zweren', zei hij.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over