Medewerkers Trafigura vrij na akkoord

Drie gedetineerde medewerkers van het Nederlandse handelsbedrijf Trafigura in Ivoorkust zijn vrijgelaten na een akkoord tussen Trafigura en de Ivooriaanse autoriteiten over de affaire met het gifschip Probo Koala. Dat meldde het Britse persbureau Reuters woensdagavond...

De drie vrijgelaten mannen zijn Claude Dauphin en Jean-Pierre Valentini uit Frankrijk en de Ivoriaan Nzi Kablan. Zij zaten sinds september vast in het West-Afrikaanse land. Trafigura meldde eerder op de dag al dat ze vrij zouden komen. In een verklaring sprak het trio van een ‘vreselijke beproeving’ de afgelopen maanden.

Trafigura betaalt de Ivoriaanse regering gefaseerd 152 miljoen euro voor de schoonmaak en een onderzoek naar het gifincident van vorig jaar zomer. Het bedrijf vervoerde met de tanker Probo Koala giftig materiaal naar Ivoorkust. Het gif werd in augustus illegaal gedumpt in woonwijken van de stad Abidjan. Schadelijke dampen kostten tien mensen het leven en leidden tot gezondheidsklachten bij tienduizenden anderen.

Het in Amstelveen gevestigde bedrijf heeft verklaard dat het niet om een ‘schadevergoeding’ gaat. Het blijft ook elke aansprakelijkheid voor de gebeurtenissen afwijzen. De regeling is er gekomen omdat ‘Trafigura haar sociale rol als speler op de wereldmarkt zeer serieus neemt en daarom wil het bedrijf de regering financieel ondersteunen om haar burgers een betere gezondheidssituatie te bieden’.

Milieuorganisatie Greenpeace is erg verbolgen over het akkoord en bestempelt het als ‘rechtsverkrachting’. Daarin kwamen Trafigura en de Ivoriaanse overheid niet alleen het geldbedrag overeen, maar spraken zij ook af dat het West-Afrikaanse land afziet van rechtsvervolging.

‘De boeken worden nu definitief gesloten, zonder dat de schuldigen volledig zijn aangewezen’, aldus Greenpeace. Zij vreest bovendien dat de slachtoffers niet langer kunnen rekenen op de steun van hun overheid bij de processen om schadevergoeding die nog lopen bij de rechtbank in Londen.

Meer over