Medewerker AIVD lekte geheimen

De 34-jarige AIVD-medewerker die vorig week donderdag op zijn werk in Leidschendam is aangehouden, heeft vermoedelijk informatie gelekt naar Marokkanen die verdacht worden van terroristische activiteiten....

Van onze verslaggeefsters Janny Groen Charlotte Huisman

Het Openbaar Ministerie bevestigt dat de banden tussen de AIVD-medewerker en een groep van terrorisme verdachte Marokkanen onderwerp is van het recherche-onderzoek. Tot de verdachten behoorde aanvankelijk ook het gezin uit de Utrechtse Bucheliusstraat.

Vermoedelijk heeft de AIVD-medewerker de geheime stukken gegeven aan de 31-jarige Utrechter R.C., die op zijn beurt een groepje Marokkanen informeerde dat door de geheime dienst in de gaten werd gehouden. Deze laatste groep wordt verdacht van het vervoeren van en/of het in bezit hebben van explosieven.

Eind vorige week werden in het kader van 'onderzoek naar de schending van staatsgeheimen' in totaal drie mannen aangehouden. De drie zijn dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en voor tien dagen in bewaring gesteld. Maandag werd nog een vierde 28-jarige verdachte gearresteerd. Volgens het OM heeft het AIVD-lek 'beperkte schade' opgeleverd.

Hassan werd zondag aangehouden, op hetzelfde moment dat bij de familie Mbarki uit de Bucheliusstraat een inval werd gedaan. De nationale recherche was op zoek naar explosieven, die bij Hassan noch bij de familie Mbarki werden gevonden. Het is niet duidelijk of de arrestanten zich, op grond van de gelekte informatie, hadden ontdaan van de explosieven.

De drie gearresteerde leden van het gezin Mbarki, vader, moeder en de 19-jarige zoon Khalid, werden vorige week dinsdag weer op vrije voeten gesteld. Zij zijn niet langer verdacht. De inval en arrestaties leidden tot maatschappelijk protest. Niet alleen de buurt was onthutst, ook de Marokkaanse gemeenschap in Utrecht reageerde geschokt. Utrechtse Marokkanen verzamelen handtekeningen voor een petitie, bestemd voor minister Donner van Justitier, waarin gewaarschuwd wordt voor stigmatisering van de Marokkaanse gemeenschap.

Het gezin Mbarki raakte zaterdag alsnog in opspraak toen een achtkoppig arrestatieteam een 30-jarige oom aanhield die bij de familie op bezoek was. De oom, een student uit Brussel, werd evenals zoon Khalid verhoord over zijn contacten met Hassan. Beiden kennen Hassan van hun werk bij beveiligingsbedrijf Securop op Schiphol.

De oom wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Meer over