NieuwsMoordzaak Humeyra

Medeverdachte in moordzaak 16-jarige Humeyra komt vrij na intrekken verklaring ontvoeringsplan door hoofdverdachte Bekir E.

De tweede verdachte in de moordzaak van de 16-jarige Humeyra komt op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank maandag besloten. Volgens de rechter zijn er onvoldoende gronden om de 25-jarige Mohammed Al-M. nog langer vast te houden. Humeyra werd afgelopen december vermoord in de fietsenstalling van haar school in Rotterdam.

Peter de Graaf
Familie en vrienden van Humeyra komen aan bij de rechtbank. Beeld ANP
Familie en vrienden van Humeyra komen aan bij de rechtbank.Beeld ANP

Het Openbaar Ministerie ziet Al-M. als handlanger van de 31-jarige Bekir E., die al heeft bekend dat hij Humeyra op 18 december met meerdere schoten in lichaam en hoofd heeft gedood. Hij had eerder verklaard dat hij het tienermeisje, met wie hij een korte relatie heeft gehad, wilde ontvoeren en dat Al-M. wist van zijn plannen.

Al-M. ontkent dat echter in alle toonaarden. Tijdens de vorige rechtszitting in april reageerde hij boos en verontwaardigd: ‘Dat verhaal van een ontvoering is een grap. Ik ken het slachtoffer niet eens. Ik wist van niks. Toen ik schoten hoorde, ben ik weggegaan. Die ontvoering is verzonnen. Ik zit hier onschuldig.’

Verklaring ingetrokken

Maandag bleek dat E. die belastende verklaring tegen zijn maat bij de rechter-commissaris weer heeft ingetrokken. ‘De ernstige bezwaren tegen Al-M. leunen sterk op één bron, namelijk E., ofwel het scenario van de ontvoering’, aldus de rechtbankvoorzitter. ‘Die verklaring is onvoldoende om de voorlopige hechtenis van Al-M. te continueren.’

Beide verdachten waren maandag niet aanwezig bij de pro-formazitting in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Volgens de advocaat van E. heeft zijn cliënt op enig moment wel gesproken over een mogelijke ontvoering van zijn ex-vriendin, maar dat ging niet over die fatale dag in december, aldus Jacq Taekema.

Toen reed Al M. slechts met E. mee om een trainingspak te gaan kopen, waarna hij zou worden afgezet om rijles te nemen. ‘Toen ze langs de school reden, heeft mijn cliënt het meisje gezien, is hij uit de auto gesprongen en achter haar aangerend’, aldus de advocaat. ‘Maar ze was te snel voor mij, dus moest ik schieten’, verklaarde E. bij de vorige rechtszitting in april.

‘Gelogen over leeftijd’

De advocaat van Al-M. herhaalde maandag dat zijn cliënt niets wist van de plannen van E.. Volgens Mark Oosterveen is ook het ontvoeringsverhaal grote onzin. De werkelijke reden waarom E. het 16-jarige meisje heeft doodgeschoten, is volgens hem omdat hij kwaad was dat zij gelogen zou hebben over haar leeftijd. E. zou daardoor in verlegenheid zijn gebracht en zelfs voor ‘pedofiel’ zijn uitgemaakt – dat zou hem razend hebben gemaakt. Volgens de familie van Humeyra loog niet zij, maar juist hij over zijn leeftijd.

De advocaat van de familie, Nelleke Stolk, bevestigde maandag dat Humeyra vorig jaar vier keer aangifte heeft gedaan tegen E. wegens mishandeling, ontvoering, bedreiging en stalking. Dat gebeurde respectievelijk op 8 mei, 30 mei, 1 juni en 11 december. Op 18 december wilde ze opnieuw aangifte doen bij de politie, maar een uur voor haar afspraak op het politiebureau werd ze door E. doodgeschoten in de fietsenstalling van het Rotterdam Designcollege.

Op 16 augustus veroordeelde de politierechter E. tot zes weken celstraf (waarvan drie voorwaardelijk) wegens mishandeling en bedreiging van Humeyra. Ook legde de rechter hem een contactverbod op voor een periode van twee jaar. In die periode mocht hij op geen enkele wijze contact zoeken met Humeyra of haar oudere zus. Toch ging E. door met het stalken en bedreigen van zijn ex-vriendin.

In beroep

E. ging tegen dat vonnis in beroep. Daarom hoefde hij niet meteen de cel in, maar het contactverbod ging wel gelijk in. Toen hij dat schond, had hij dus wel de cel in gemoeten. Dat gebeurde niet. Volgens het OM is wel naar hem gezocht, maar was hij ‘onvindbaar'.

‘Juridisch gezien had E. niet vrij mogen rondlopen’, zegt Stolk, advocaat van de nabestaanden. ‘Maar het kan zijn dat hij echt onvindbaar was, zoals het OM zegt.’ De Inspectie Justitie en Veiligheid onderzoekt momenteel of politie en justitie steken hebben laten vallen bij de aanpak van Bekir E.. De resultaten van dat onderzoek worden na de zomer verwacht.

Zeker is wel dat het Openbaar Ministerie begin juni een grote blunder heeft begaan door een brief te schrijven aan Humeyra (die toen al bijna een half jaar dood was en begraven ligt in Turkije) over het feit dat E. zijn hoger beroep tegen zijn veroordeling in augustus heeft ingetrokken. Ook schreef het OM in de brief dat Humeyra een schadevergoeding van 750 euro tegemoet kon zien. Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft hoogstpersoonlijk zijn excuses aangeboden voor de pijnlijke blunder. In de excuusbrief schrijft hij over ‘een ernstige fout’ die nooit had mogen gebeuren.

Bekir tegen Humeyra en haar oudere zus: ‘Ik maak jullie af, ik ga je doodsteken’

In een gedragskundig onderzoek uit 2014 kwam Bekir E. naar voren als zwakbegaafd, een gebruiker van cannabis en alcohol en iemand met een bipolaire stemmingsstoornis. In de loop der jaren nam zijn gedrag steeds gevaarlijker vormen aan.

Wrok over verbroken relatie lijkt motief van schietpartij op Rotterdamse vmbo-school

Medescholieren en buurtbewoners reageren geschokt na de moord op de 16-jarige Humeyra.

Meer over