nieuwswitte helmen

Mede-oprichter Witte Helmen onder onopgehelderde omstandigheden overleden in Istanbul

James Le Mesurier, mede-oprichter van de hulporganisatie Witte Helmen, is onder mysterieuze omstandigheden om het leven gekomen in zijn woonplaats Istanbul.

James Le Mesurier tijdens een training in het zuiden van Turkije. Beeld AP
James Le Mesurier tijdens een training in het zuiden van Turkije.Beeld AP

De Witte Helmen opereren tijdens de jarenlange burgeroorlog in Syrië in gebieden die in handen zijn van rebellen, en hebben naar schatting tienduizenden mensenlevens gered. Medewerkers van de organisatie worden door de Syrische president Assad en diens belangrijkste bondgenoot Rusland gezien als handlangers van terroristen.

Rusland noemde Le Mesurier onlangs nog een spion. De voormalige Britse legerofficier werd maandag levenloos aangetroffen. Volgens Turkse media was hij mogelijk van een balkon gesprongen of geduwd. De Turkse autoriteiten stellen een onderzoek in naar de dood van de veertiger.

Collega-hulpverleners spraken over een tragedie. Le Mesurier werd geprezen als een van de weinige buitenlanders die hebben geprobeerd het lot van de Syrische bevolking te verlichten. Voor zijn activiteiten ontving hij een hoge onderscheiding van de Britse koningin. Enkele jaren geleden werd hij genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Meer over