Mede-eigenaar Mediapark moet na faillisement huis verkopen

Opnieuw is een groot Nederlands vastgoedbedrijf failliet. De banken hebben definitief het vertrouwen verloren in TCN, onder andere mede-eigenaar van het Mediapark in Hilversum. Een groot deel van de 120 werknemers verliest zijn baan.

VAN ONZE VERSLAGGEVER TJERK GUALTHÉRIE VAN WEEZEL

AMSTERDAM - TCN, dat in 1994 werd opgericht door Rudy Stroink, is eigenaar van veertig grote vastgoedprojecten in acht landen. Het zette sinds 1994 zo'n 1,2 miljard euro om. Behalve door het Mediapark is TCN in Nederland bekend door het voormalige Kema-terrein in Arnhem en het World Forum in Den Haag. Stroink stond in 2007 nog hoog in de rijkenlijst van het tijdschrift Quote, maar is 'terug naar af', zegt hij vandaag in een interview met de Volkskrant. 'Ik moet mijn huis verkopen.'

In Nederland staat bijna eenvijfde van alle kantoren leeg. Daarnaast is de kredietstroom voor vastgoed sinds de crisis geheel opgedroogd. Kantoren zijn ruim 20 procent minder waard dan in 2008. Deze zomer ging daardoor Eurocommerce ten onder, een van de grootste kantorenbouwers van Nederland, in een met fraude omgeven faillissement.

Hoewel TCN het al twee jaar erg moeilijk had, is Eurocommerce de dolksteek geweest voor TCN, concludeert Stroink. 'Op dat moment hebben de banken besloten dat zij helemaal geen geld meer in Nederlands commercieel vastgoed wilden steken. Dat zij hun geld terug wilden.' De grote banken ING, GFK, Rabobank en SNS geloofden niet in een plan van 'pappen en nathouden' dat TCN bedacht om de crisis uit te zitten. Op 30 november is het failissement uitgesproken over de holding TCN Urop. Vorige week volgde een groot gedeelte van de dochtermaatschappijen.

De afzonderlijke projecten worden nu apart verkocht. Stroink: 'Mogelijk dat sommige werknemers daar nog kunnen blijven, maar dat moet de toekomst uitwijzen.'

pagina 22-23 Rudy Stroink: 'Had ik maar niet...'

undefined

Meer over