Mede dankzij Bernhard werd Lech het rijkste dorp van Oostenrijk

De koninklijke familie verblijft tijdens haar wintersportvakantie traditiegetrouw in Gasthof Post in Lech. Die band ontstond al in 1959. Lech had toen nog het karakter van een boerendorp.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTERS CHARLOTTE HUISMAN en NELL WESTERLAKEN

Lech am Arlberg is met Zürs, Sankt Anton en Kitzbühel een van de exclusiefste wintersportoorden in Oostenrijk. Niet alleen zijn de Oranjes er kind aan huis sinds eind jaren vijftig, de plaats is ook populair onder Europese adel en Russische miljonairs.

Lech heeft een van de grootste concentraties vier- en vijfsterrenhotels van alle Oostenrijkse wintersportgebieden. De koninklijke familie verblijft traditiegetrouw in Gasthof Post, een voormalig boerenhuis dat is verbouwd tot luxe hotel met behoud van de oorspronkelijke, landelijke uitstraling. De traditionele inrichting bevat veel rustieke houten meubels, antieke voorwerpen en jachttrofeeën.

De traditie ontstond in 1959, toen prins Bernhard tijdens een skivakantie in de omgeving eigenaar Erich Moosbrugger van het Gasthof Post ontmoette. Sindsdien is de koninklijke familie er elk jaar te vinden, en ontdekten ook buitenlandse royals deze plek. Willem-Alexander omschreef de jaarlijkse tocht naar het mondaine skidorp ooit als zijn favoriete vakantie.

Er is in de loop van de jaren een warme vriendschap ontstaan tussen de koninklijke familie en Moosbruggers. Deze relatie heeft de familie Moosbrugger geen windeieren gelegd: particulieren kunnen er voor ruim 700 euro per nacht een kamer boeken.

Lech, met aan weerskanten twee bergen, heeft veel blauwe, relatief makkelijke pistes tussen de 1.450 en 2.800 meter, maar trekt ook veel gevorderde skiërs. De 260 kilometer geprepareerde pistes hebben 84 skiliften en kabelbanen, waarmee ruim 120 duizend toeristen per uur kunnen worden vervoerd. Sinds de jaren veertig is het gebied Lech-Zürs ook bekend om de langste skirace van de wereld; de Weisse Ring is een traject van 22 kilometer dat 5.500 hoogtemeter overbrugt.

In de jaren dertig bleek wintersport de redding van het verarmde, leeglopende boerendorp in de Oostenrijkse deelstaat Voralberg. In het nabijgelegen Zürs, met Lech verbonden via een netwerk van pistes en liften, werd in 1937 de eerste skilift van het land geopend. Tegenwoordig is Lech dankzij het wintertoerisme de gemeente met de rijkste burgers van Oostenrijk. De ruim 1.500 inwoners hebben een gemiddeld maandinkomen van 5.372 euro.

De koninklijke familie ondervond eerder in problemen op hun favoriete wintersportbestemming, zij het veel minder ernstig dan nu. In 1999 raakte Beatrix eveneens ingesneeuwd. Toen kon zij met duizenden andere wintersportliefhebbers kon ze Lech niet verlaten omdat de toegangswegen vanwege lawinegevaar waren afgezet.

In 2000 ontstond er ophef omdat koningin Beatrix op skivakantie ging terwijl in Oostenrijk de extreemrechtse politicus Jörg Haider was aangetreden. In 2004 moesten Willem-Alexander, Máxima en hun dochtertje Amalia plotsklaps uit Lech terugkeren toen ze hoorden dat hun grootmoeder prinses Juliana was overleden.

undefined

Meer over