Mede-architect van de Grieks-Turkse dooi

De voormalige Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ismail Cem, mede-architect van de Turks-Griekse dooi aan het eind van de jaren negentig, is donderdag overleden in Istanbul aan de gevolgen van longkanker....

Van onze verslaggever en Eric Outshoorn

De 67-jarige Cem stond samen met zijn Griekse collega Georgios Papandreou aan de wieg van betere betrekkingen tussen Athene en Ankara na de verwoestende aardbeving die Turkije in 1999 trof. En ofschoon de voornaamste problemen tussen beide landen – de kwestie-Cyprus en de territoriale geschillen over de Egeïsche Zee – onopgelost blijven, is de verhouding zeer redelijk te noemen.

Cem begon zijn carrière als journalist bij de krant Milliyet, nadat hij had gestudeerd in Londen en Lausanne. Premier Bülent Ecevit herkende zijn kwaliteiten en stelde hem aan als chef van de staatsomroep TRT. Cem werd voor de Republikeinse Volkspartij CHP lid van het parlement in 1987, maar stapte in 1995 over naar Ecevits Democratisch Socialistische Partij DSP. Hij nam deel aan drie regeringen onder Ecevit, eerst als minister van Cultuur, later als bewindsman op Buitenlandse Zaken.

Op den duur groeiden mentor en leerling uit elkaar. De kosmopolitisch ingestelde – en fanatieke supporter van zijn voetbalclub Galatasaray – Cem kon zich slecht vinden in de steeds nationalistischer wordende koers van de oude Ecevit. In 2002 brak hij met de DSP en richtte een nieuwe linkse partij op de Yeni Türkiye Partisi, de Nieuw Turkije Partij.

Het was een ernstige misrekening. Bij de verkiezingen wist hij de kiesdrempel niet te halen en de AKP van de huidige premier Tayyip Erdogan behaalde een verpletterende overwinning. Sommige waarnemers dachten dat Cem nog steeds te veel werd vereenzelfigd met de oude, vaak corrupte, garde. Anderen vermoedden dat Cems joodse afkomst voor veel kiezers een stap te ver was.

Meer over