'Meck-Pom' kan nog voor nare verrassing zorgen

In Neustrelitz, vanaf Berlijn een uurtje rijden in noordelijke richting, wordt het extreem, om niet te zeggen schrikbarend. Elke boom, iedere lantaarnpaal is volgeplakt met verkiezingsmateriaal van de drie grote concurrenten op het ultrarechtse front: Duitse Volksunie, Republikaner en NPD....

WILLEM BEUSEKAMP

In Beieren is het ze gisteren niet gelukt, maar of ze op 27 september opnieuw zullen sneuvelen over de kiesdrempel van 5 procent, moet worden betwijfeld. Op die dag wordt namelijk niet alleen een nieuwe Bondsdag gekozen, maar tevens een nieuw parlement in de deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren.

De Bondsdag, zo hoopt de fatsoenlijke Duitser, zal verschoond blijven. Maar Schwerin, hoofdstad van 'Meck-Pom', zou wel eens voor een nare bruine verrassing kunnen zorgen.

'Kijkt u liever even de andere kant op', zegt CDU-premier Bernd Seite als hij een groep buitenlandse investeerders rondleidt door het stadje Güstrow. In de lucht cirkelt een eenmotorig vliegtuigje met de oproep DVU te stemmen. De Duitse Volksunie eist arbeid voor Duitse arbeiders, uitzetting van criminele buitenlanders en behoud van de Duitse mark. In Bonn moet worden 'opgeruimd'. De Republikaner en NPD eisen hetzelfde.

De NPD, de Nationaal-democratische Partij van Duitsland, gaat aan kop met een uitgesproken vunzige affiche. Een angstig kijkende meisje wordt belaagd door een schaduw die bezig is z'n broek te openen. Gesuggereerd wordt dat verkrachters uitsluitend afkomstig zijn uit het buitenland. De tekst luidt dan ook: 'Gastvrijheid voor iedereen?' De NPD, aldus premier Seite, is de gevaarlijkste groepering, want goed georganiseerd door West-Duitse nazi's.

Lijsttrekker van de NPD is de West-Duitser Manfred Roeder, een veroordeelde naziterrorist die wereldwijd bekend werd met zijn gastcollege aan de Hogere Krijgsschool in Hamburg. Hij organiseerde bomaanslagen op buitenlanders, waarbij drie mensen om het leven zijn gekomen. Op 19 september willen Roeder en aanhang hun vaandels zwaaien in Rostock-Lichtenhagen, waar in 1992 een flat in brand werd gestoken. De 140 Vietnamese bewoners ontsnapten op het nippertje aan de vuurdood; Rostock stond voortaan symbool voor vijandig gedrag jegens buitenlanders. De stad heeft de demonstratie verboden, Roeder heeft de rechter ingeschakeld.

Een recent kiezersonderzoek geeft aan dat minstens 15 procent van de stemgerechtigden in 'Meck-Pom' gevoelig is voor de rabiate slogans van extreemrechts. Eerder dit jaar schrok de hele republiek zich een ongeluk, toen de DVU met 12,9 procent van de stemmen het parlement van Saksen-Anhalt betrad. Of het de DVU, een one-man-show van de Beierse uitgever Gerhard Frey, over twee weken opnieuw zal lukken, betwijfelt premier Seite.

Seite: 'Ons geluk is dat de drie elkaar op leven en dood bestrijden en nooit tot een gemeenschappelijke lijst zullen komen. Zo beweert de NPD dat een DVU-advocaat een kinderverkrachter heeft verdedigd en dat de Volksunie daarom decadent is en niet te vertrouwen. De Reps beschouwen zich weer als een partij voor intelligent-rechts. Het is te gek voor woorden, maar zo gaan ze elkaar te lijf.'

Opmerkelijk is dat de affiche-oorlog intensiever wordt naarmate de Poolse grens dichterbij komt. In Wolgast, vlak voor het toeristeneiland Usedom, zetelt het hoofdkwartier van de regionale NPD. De medewerkers van de partij dragen met veel straatgeweld zorg voor de juiste affichering: materiaal van de DVU en Reps wordt 's nachts verwijderd en vervangen door eigen plakkaten; de reclame van SPD, CDU, PDS, FDP en Groenen wordt beschadigd.

Hoeveel buitenlanders wonen er eigenlijk in Mecklenburg-Voorpommeren, met 1,8 miljoen inwoners de dunst bevolkte deelstaat? Seite: 'Als het er 20 duizend zijn, is het veel. De meesten zijn actief in de gastronomie.'

Meer over