McGregor: wel de lusten, niet de lasten

De ingezonden brieven van donderdag 4 augustus.

Redactie
Een vrouw kijkt in de etalage van het Rotterdamse filiaal van McGregor. Beeld Hollandse Hoogste
Een vrouw kijkt in de etalage van het Rotterdamse filiaal van McGregor.Beeld Hollandse Hoogste

Brief van de dag McGregor: wel de lusten, niet de lasten

Het kledingconcern McGregor dumpt zijn oudere, wat duurdere werknemers om daarvoor in de plaats jonge, goedkope uitzendkrachten in te huren (Ten eerste, 3 augustus). Enkele van die werknemers, maar ook vakbond CNV, overwegen het bedrijf aan te klagen wegens leeftijdsdiscriminatie. Terecht! Maar zou het niet veel effectiever zijn als ouderen, waaronder ikzelf, niet langer kopen bij een bedrijf dat ons wel als klant wil maar niet als werknemer? McGregor? Mij zien ze er niet meer.

Ron van den Berg, Monnickendam

Zittend plassen

Het totaal aantal koop-, huur- en recreatiewoningen in Nederland bedraagt momenteel naar schatting 7,5 miljoen. Ik vermoed dat ongeveer een op de vijf van die woningen niet één maar twee toiletpotten heeft. Dan zijn er in totaal dus alvast 9 miljoen genderneutrale toiletten. Waarom dan nog zeuren over de acceptatie van genderneutrale toiletten in kantoren, winkels, en openbare gebouwen?

Inderdaad, vanwege een aan kleine jongetjes aangeleerde en vervolgens hardnekkige, maar vieze gewoonte: staand plassen. Ouders, hou op met dat aanleren. Jongens en mannen: emancipeer en ga zittend plassen. Een kleine gedragsverandering met alleen maar positieve effecten.

Ludo Grégoire, Alkmaar

Hoezo verontrustend?

Briefschrijver Albert van der Wijk (O&D, 3 augustus) hoopt dat de rechterlijke macht de fundamentele principes van onze staatsinrichting en democratie niet zal aantasten. De Urgenda-zaak heeft hem onzeker gemaakt nu, zoals hij het kennelijk ziet, de rechter op de stoel van de politiek is gaan zitten.

Regelgeving is politiek waar de rechter geen macht toekomt. Over de uitvoering van regels heeft de rechterlijke macht daarentegen wél iets te zeggen. Het staat de rechter dan ook vrij te oordelen over het al dan niet nakomen van (Europese) regels.

De Urgenda-zaak is dan ook geen begin van een verontrustende trend, maar getuigt van handelen overeenkomstig de in Nederland gerespecteerde trias politica.

M. Maresch, Nijmegen

Reijmer versus Kelder

Wat een heerlijk vileine column van Loes Reijmer over het nationale balletje in bretels Jort Kelder (Ten eerste, 2 augustus). Kelder had het ditmaal gemunt op de feminisering van het nieuws, waarbij hij aangaf dat hij het nieuws te veel doordrenkt vindt van 'vrouwelijke' emotie. Gelukkig slaat Loes Reijmer hem met haar feministische handtas vinnig om de oren.

Hoe heurt het eigenlijk? Nou Loes, Zo heurt het eigenlijk!

Bart van den Elzen, Utrecht

Piet de Jong (1)

Het was puur toeval, maar op het beroemde CDA-congres in de Rijnhal in Arnhem ging aan het begin van de middag een klein mannetje naast me zitten. Nadat hij zat, gaf hij mij een hand. Het was oud-premier Piet de Jong.

Later op de middag sprak hij zich ondubbelzinnig uit tegen een samenwerking tussen het CDA en de PVV. Maxime Verhagen keek er zuur bij, maar trok zich er niets van aan. Een drama in het CDA was geboren.

Nu is Piet de Jong overleden en laat CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma met zijn terechte lof voor de oud-premier (Ten eerste, 2 augustus) ook de kans liggen om te zeggen: 'Wij hadden in 2010 naar wijze mannen als Piet de Jong moeten luisteren. Wij zijn een foute koers gaan varen. Laten we daar van leren.'

Jan Tolsma, Leiden

Piet de Jong (2)

Oud-premier Piet de Jong is als kapitein ter zee (kolonel) buiten dienst overleden. Als onze koning de rang van generaal van alle krijgsmachtonderdelen is toegekend, zonder ooit een peloton te hebben aangevoerd, waarom is de buitengewone staatsman De Jong dan nooit bevorderd tot admiraal titulair? Zou dat alsnog postuum kunnen na alle lovende necrologieën van de afgelopen dagen?

Willem Heijster, militair psycholoog b.d., Breda

Tempelman

Dankuwel Olaf Tempelman, voor een prachtige column vanmorgen in de Volkskrant (Ten Eerste, 3 augustus).

'Nog mooier zijn de landen waar slechte leiders worden gecorrigeerd zonder dat het leger uitrukt.'

Elma Ouwehand, Eindhoven

Vrouwonvriendelijk

Verbijsterend hoe er de afgelopen tijd in de media wordt gehakt op de uiterlijkheden van presidentskandidaat Hillary Clinton.

Ze zou geen uitstraling hebben, is kil, heeft een nare stem en als ze lacht, lachen haar ogen niet mee. Haar uiterlijk en kledingkeuze deugen niet, ze is niet spontaan, en heeft gebrek aan retorisch talent. Wordt dit soort kritiek ooit uitgestort over een man?

Hillary Clinton schijnt zoveel kwaliteiten te bezitten, maar het lijkt in de media alleen maar te gaan over bovenstaand soort onzin. Dat is beschamend en zeer vrouwonvriendelijk!

T. Heidenis, Dieren

Gedupeerd wild

Dat de gemeente Ede heeft gemeend de populaire homo-ontmoetingsplaats Ginkelse Heide aan de A12 te moeten sluiten wegens overlast voor nietsvermoedende wandelaars is nog wel te begrijpen (Ten Eerste, 3 augustus).

Maar het andere argument, dat door 'seksende mannen ook overstekend wild zou zijn gedupeerd', lijkt op zijn minst dubieus.

Hoezo? Is wild per definitie homofoob? Raken herten en zwijnen totaal van streek als ze homo's in de weer zien, vergeten ze hierdoor het ecoduct te gebruiken en rennen ze in doodsangst de A12 over?

Of blijft het nieuwsgierige wild juist te lang luisteren naar het zoete gekerm op de parkeerplaats en wordt het bijgevolg een makkelijke prooi voor heterostropers? Zijn het soms niet gelijkgestemde mannen die bescherming tegen plots opduikend wild verdienen?

Mij dunkt dat de gemeente Ede het COC heel wat heeft uit te leggen.

Alfons Lammers, Otterlo, gemeente Ede

Meer over