McGregor-eigenaar Emergo worstelt en komt boven Modeketen wil naar de beurs

Zes jaar geleden leek Europa voor het van orgine Amerikaanse herenkledingmerk McGregor nog een brug te ver. Euro Fashion, de eigenaar die verder onder meer het merk Cruyff Sports voerde, ging in 1993 zelfs over de kop....

ANP

ANP

DRIEBERGEN

Twee Nederlandse entrepreneurs kochten het prestigieuze label voor een prikje van de curator. Met succes: Emergo Fashions, de nieuwe eigenaar, groeit als kool en wil binnen twee jaar naar de Amsterdam Exchanges.

Het prestigieuze merk hangt inmiddels in ongeveer 1300 modezaken verspreid over heel Europa. Daarnaast stampte Emergo een franchiseketen uit de grond van 26 McGregor-shops, waarvan vijftien in Nederland. Naast het hoofdkantoor in Driebergen zijn er vestigingen in België, Frankrijk, Zwitserland, Denemarken en Duitsland.

Omzet en winst laten een gestage groei zien. Het lopende boekjaar 1998/99, dat eindigt op 31 januari, verwacht de onderneming een omzet van bijna 70 miljoen gulden. Komend boekjaar komt daar nog eens 20 procent bij. Exacte winstcijfers wil financieel directeur J. van Straaten op dit moment nog niet prijsgeven. 'Maar die zitten behoorlijk in de lift', glimlacht hij.

Daarmee is de expansiehonger nog niet gestild. Binnen twee jaar streeft Emergo Fashion naar een notering op de Amsterdamse effectenbeurs. Doel: geld binnenhalen voor verdere groei, onder meer via overnames. Donderdag liepen de eigenaren daar alvast op vooruit. Zij verkochten 20 procent van hun aandelen aan Parnib, de participatiemaatschappij van de Nationale Investeringsbank.

Hoeveel geld met die transactie gemoeid was, blijft geheim. Zeker is dat het management er financieel niet slechter is geworden. Twee van hen, J. Schothorst en V. Muller, stonden in 1993 aan de basis van de wederopstanding. Samen met twee kleinere shirtmerken King en Dimaggio kochten zij McGregor van de curator.

De vorige eigenaar, Euro Fashions, legde het loodje. Dit bedrijf kon het door de economische teruggang en de malaise in de textielindustrie niet langer bolwerken.

Meer over