McClaren tempert verwachtingen na show Tadic en Chadli

ENSCHEDE - Eredivisie

FC Twente - FC Groningen 4-1

Juichen wilde Dusan Tadic niet bij zijn droomdebuut voor FC Twente. Uit medeleven met en uit respect voor zijn oude club, FC Groningen, vierde hij zijn twee treffers ingetogen. Met zijn puike optreden was Tadic de aanjager van een elftal dat in Nacer Chadli een tweede uitblinker had en FC Groningen geen kans bood: 4-1.

Twee jaar geleden kwam de toen 20-jarige Dusan Tadic als een tamelijk onbekend Servisch talent van Vojvodina Novisad naar FC Groningen, waar hij met zijn sublieme techniek en perfecte voorzetten uitgroeide tot een wekelijkse uitblinker. Deze zomer trok FC Twente 7 miljoen euro uit om Tadic in te lijven.

Door Tadics en Chadli's hoofdrol achtervolgde de pijn van een mislukt seizoen, waarin de zesde plaats op de ranglijst het hoogst haalbare was, Twente tot op de eerste dag van deze competitie. 'We willen onze plek in de top van de eredivisie terug', verklaarde voorzitter Joop Munsterman de ongekende transferactiviteit van zijn club deze zomer.

De miljoenen waaiden door de Grolsch Veste bij de verkoop van Luuk de Jong (Borussia Mönchengladbach) en Ola John (Benfica), voor wie naast Tadic ook Castaignos, Gutierrez, Schilder, Bjelland en Boelykin werden aangetrokken.

'Een echte kampioenskandidaat', noemde FC Groningens trainer Robert Maaskant FC Twente bij zijn seizoensouverture. 'De ploeg heeft mij ook aangenaam verrast', erkende zijn collega Steve McClaren. 'We hebben laten zien dat we baat hebben gehad bij de eerste wedstrijden in onze Europese serie, we zijn strijdbaar en spelen in een nieuwe samenstelling gecontroleerd voetbal.'

McClaren zag overigens ook dat het een half uur duurde voor de weerstand van het behoedzaam, zonder enige agressie en creativiteit spelende, FC Groningen brak.

In die periode liet de dominerende thuisclub de bal gemakkelijk rondgaan. Twente speelde met flair en overtuiging en toonde zijn klasse op de door Chadli en Tadic bezette vleugels.

Daarbij ontbrak het bij FC Twente aanvankelijk aan doortastendheid in de punt van de aanval. Dmitry Boelykin, die als spits nog de voorkeur krijgt boven de met een trainingsachterstand worstelende Luc Castaignos, kwam in het stuk niet voor. Het enige gevaar bij FC Twente kwam in dat eerste half uur uit een verrassend schot van Rosales, dat moeizaam werd gepareerd door doelman Luciano.

Nacer Chadli tekende in de 30ste minuut voor FC Twentes openingstreffer, nadat Dusan Tadic hem met een bekeken passje had vrijgespeeld. De Belgische international gaf Luciano met een verwoestend schot geen kans: 1-0. Drie minuten later leidde het artistieke aanvalskoppel FC Twente naar 2-0. Ditmaal stopte Luciano een kopbal van Chadli en werkte Tadic de bal over de lijn.

'We hebben het ons wel laten gebeuren', zei Maaskant over zijn eigen ploeg. 'We namen het veel te gemakkelijk op tegen zo'n goede ploeg als FC Twente.' Negen minuten na rust onderstreepte Tadic zijn excellerende kwaliteiten als 'koning van de assist' door Chadli in staat te stellen Twente op 3-0 te zetten.

Eerherstel

Even dreigde de seizoenstart toen als een gitzwarte wolk over het ook naar eerherstel snakkende FC Groningen neer te dalen: de aanvallend ingestelde Fer schoot via het been van Johansson op de paal en Chadli stuitte na een fijne actie van Tadic op de voet van Luciano.

Ten slotte schoot Tadic zijn ploeg twintig minuten voor het einde naar 4-0.

'Deze groep is tot veel in staat. Als we een echt team worden, kunnen we heel succesvol worden', zei McClaren. Hij toonde zich nog wel geïrriteerd over FC Groningens tegentreffer, via Bacuna zeven minuten voor het einde.

Of zoals McClaren ook zei: 'Het is te vroeg om nu al te hoog van de toren te blazen. Laten we over tien weken nog eens kijken waar we staan, dan kennen deze jongens elkaar wat beter en moet de ploeg zich als een echte eenheid kunnen manifesteren.'

undefined

Meer over