nieuwsMbo

Mbo-stagiair krijgt zelfde stagevergoeding van Rijk als hbo’ers en wo’ers

Mbo’ers die stage lopen bij het Rijk krijgen voortaan dezelfde vergoeding als stagiairs van hogescholen en universiteiten. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken was er geen goede reden voor de ongelijke beloning.

Een jongen loopt stage in een Amsterdamse garage.Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant

De verhoging scheelt mbo-stagiairs ongeveer 168 euro in de maand.

PvdA en D66 drongen erop aan de bedragen gelijk te trekken. Mbo-studenten werken net zo hard en maken net zoveel uren als andere stagiairs, stelden zij. Een stagiair krijgt geen beloning voor een bepaalde prestatie, maar een vergoeding voor onkosten, en die zijn voor alle stagiairs gelijk. Dat is het ministerie van Binnenlandse Zaken met de oppositiepartij en de regeringspartij eens.

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (D66) heeft zich hard gemaakt voor de gelijke behandeling van mbo-stagiairs en is blij met de wijziging, zegt ze in het AD. Ze hoopt dat andere werkgevers volgen.

Nederland krijgt er in één klap bijna vijfhonderdduizend studenten bij. Leerlingen in het mbo mogen zich vanaf 2020 officieel student noemen. Daarmee geeft minister Van Engelshoven van Onderwijs gehoor aan de roep van veel mbo’ers om gelijke waardering.

Meer over