Nieuws

Mbo en hoger onderwijs weer open, Formule 1 mag doorgaan

De mbo’s, hogescholen en universiteiten kunnen vanaf het nieuwe collegejaar weer gewoon open zonder de afstandsregels in acht te houden, maar dan wel met een maximum aantal studenten per collegezaal. Versoepelingen voor de nachthoreca en evenementenbranche zitten er niet in. De Formule 1 in Zandvoort kan wel doorgaan, met tweederde van het beoogde aantal toeschouwers.

College aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.  Universiteiten kunnen vanaf het nieuwe collegejaar weer gewoon open. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
College aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Universiteiten kunnen vanaf het nieuwe collegejaar weer gewoon open.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Dat zijn de besluiten die het kabinet vandaag naar verwachting na afloop van de ministerraad bekend zal maken. Vooral voor het onderwijs is dat goed nieuws.

Pieter Duisenberg, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten, is dolblij met de versoepeling. ‘Na anderhalf jaar thuiszitten, snakken studenten en docenten hiernaar.’ Ook Studentenvakbond LSVb is opgelucht. ‘Studenten hebben nauwelijks contact gehad met hun studiegenoten en docenten. Het onderwijs heeft in een uitgeklede vorm plaatsgehad’, zegt voorzitter Ama Boahene. Veel studenten kampten het afgelopen jaar met mentale en psychische gezondheidsklachten.

Op dit moment is ongeveer eenderde van de mensen die geboren zijn tussen 1996 en 2003 – grofweg de leeftijdscategorie van studenten – volledig gevaccineerd. Dat percentage, verwacht kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning (UMC Utrecht), zal in het najaar verder oplopen. ‘Daarnaast is het aantal mensen dat immuniteit heeft in deze leeftijdsgroep best hoog. Veel hebben het coronavirus al gehad.’

Nachthoreca en evenementenbranche

Voor een herhaling van de razendsnel oplopende besmettingscijfers van begin juli, toen het kabinet de nachtclubs had geopend, is Bruijning niet bang. ‘Nu laten we niet alles in een keer los. Het gaat puur om onderwijsmomenten.’ Naar verwachting zal het kabinet vrijdag aankondigen dat maximaal 75 tot 100 studenten in een collegezaal mogen.

De beperkingen voor de nachthoreca en evenementenbranche lijken te worden verlengd. Bij de vorige versoepelingen op 26 juni ging het juist in deze sectoren mis. Het systeem van testen voor toegang bleek lek en het kabinet had onvoldoende rekening gehouden met de zeer besmettelijke deltavariant.

De besmettingscijfers schoten door het dak. De nachthoreca ging weer op slot en er ging een streep door de meerdaagse festivals als Lowlands. Hoewel het aantal positieve tests sindsdien afneemt, schommelt het aantal al een tijdje rond de 2.500 besmettingen per dag. Donderdag kwam dat aantal uit op 2.614, ietsje hoger dan het weekgemiddelde van 2.371. Ook het aantal ziekenhuisopnames ligt met 76 hoger dan het weekgemiddelde van 65.

Formule 1

Met het huidige aantal positieve testen en de laatste stand van de vaccinatiegraad lijkt het kabinet geen risico’s te willen nemen en nog even te wachten met de heropening van de clubs en het toestaan van evenementen zonder zitplaatsen. De Formule 1 in Zandvoort gaat wel door. Bezoekers hebben een vaste zitplaats en op het terrein wordt niet overnacht. Met toegangstesten vindt het kabinet het verantwoord hier dezelfde regels toe te passen als bij voetbalwedstrijden.

Het demissionaire kabinet buigt zich nog over de uitwerking van de richtlijnen voor het onderwijs. Zo komt er mogelijk eenrichtingsverkeer in gebouwen, zal er beter op ventilatie worden gelet en kunnen studenten zich vrijwillig laten testen. Bij een aantal universiteiten en hogescholen komen er tijdens de introductietijd mobiele vaccinatielocaties. In de loop van vandaag neemt het kabinet een definitief besluit en vanavond volgt een persconferentie met demissionair premier Mark Rutte en ­coronaminister Hugo de Jonge.

Meer over