nieuws

Maximale celstraf van 16 jaar voor Martien R., ‘onbetwiste leider en beslissende regisseur’ van Osse drugsbende

De rechtbank in Den Bosch heeft de 50-jarige Martien R. uit Oss maandag veroordeeld tot 16 jaar celstraf voor grootschalige cocaïne- en wapenhandel, synthetische drugsproductie, witwassen en het leiden van een criminele organisatie.

De politie doorzoekt het woonwagenkamp waar Martien R. woonde. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
De politie doorzoekt het woonwagenkamp waar Martien R. woonde.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Zestien jaar is de maximale straf die wettelijk mogelijk is voor de feiten waarvan hij wordt verdacht, en gelijk aan de strafeis van het Openbaar Ministerie. ‘Hij was de onbetwiste leider en beslissende regisseur van de criminele organisatie die gekenmerkt werd door het familiaire karakter’, aldus de rechtbankvoorzitter.

Elf van de veertien andere verdachten zijn familieleden van R. De rechtbank veroordeelde dertien andere verdachten tot celstraffen van 1 tot 10 jaar. De zaak van één verdachte is vanwege een advocaatwissel aangehouden.

De familiaire misdaadbende, die opereerde vanuit een schuur op een klein woonwagenkamp in Oss, hield zich dagelijks bezig met het plegen of plannen van criminele activiteiten. In de schuur had de politie in het geheim afluister- en camera-apparatuur opgehangen. Daardoor kon justitie anderhalf jaar lang meeluisteren en meekijken bij alle misdaadplannen die Martien R. en consorten beraamden.

‘Het kantoor was het epicentrum van de organisatie’, aldus de rechtbank. De afgeluisterde gesprekken gaven ‘een schrikbarend beeld in hun belevingswereld’. Het ging niet alleen over de invoer van cocaïne en productie van synthetische drugs of over zware vuurwapens (die er soms zelfs werden getest). Maar ook bedreiging en afpersing met geweld werden niet geschuwd.

Rechtbanktekening van Martien R., hoofdverdachte in de zaak Alfa. Beeld ANP
Rechtbanktekening van Martien R., hoofdverdachte in de zaak Alfa.Beeld ANP

Iedereen had zijn of haar rol in de bende. Zijn broer en schoonzus beheerden de kas, een ander regelde de voertuigen (op naam van katvangers), weer een ander was de wapenexpert. De criminele activiteiten van de Osse drugs- en wapenbende hadden niet alleen ‘een zeer ontwrichtende werking op de samenleving’, de rechtbank noemt het ook verontrustend dat de bende ‘met informatiebronnen bij politie en havenbedrijven tentakels in de bovenwereld had’.

‘Circus’

De rechtszaak tegen de criminele (familie)bende van R. was niet alleen bijzonder vanwege de omvang ervan – de megazaak wordt omschreven als het grootste drugsproces ooit in Brabant. Ook het besluit van R. in mei om niet meer mee te doen aan de rechtszaak, die hij ‘dit circus’ noemde, maakte het een unieke zaak.

De bendeleider vond de rechtbank vooringenomen en partijdig, en zei geen enkel vertrouwen in een eerlijk proces te hebben. Ook zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers bleef weg bij de zittingen en hield geen pleidooi. Bijna alle andere verdachten, voornamelijk familieleden, volgden het voorbeeld van de leider.

Tijdens het requisitoir begin juli had het Openbaar Ministerie scherpe kritiek op die boycot door de verdediging. ‘Het lijkt erop dat de verdachten zelfs in de rechtszaal willen bepalen wat zij doen en welke spelregels er gelden’, aldus de officier van justitie. ‘Een dergelijke gang van zaken zagen we in het Nederlandse strafproces niet eerder en baart zorgen.’

De rechtbankvoorzitter zei maandag helemaal niets over die opmerkelijke boycot door bijna alle verdachten en hun advocaten. Volgens de persrechter heeft de rechtbank zich louter geconcentreerd op de feiten en de bewijzen in de strafzaak.

Het OM is tevreden over de uitspraak, ook al vielen de straffen voor een aantal verdachten veel lager uit dan was geëist. Advocaat Kuijpers liet, conform de verwachtingen, weten in hoger beroep te gaan tegen het vonnis.

Meer over