Max-mania overspoelt Zandvoort

Wat de Formule 1-deelname van Max Verstappen heeft gedaan voor de populariteit van het autoracen, bleek zondag op Zandvoort. Er viel niets te winnen, behalve een glimp van hét Nederlandse talent.

Michiel van Gruijthuijsen
Zoon Max (links) en vader Jos Verstappen rijden langs de hoofdtribune op het circuit van Zandvoort. Beeld Foto: Guus Dubbelman
Zoon Max (links) en vader Jos Verstappen rijden langs de hoofdtribune op het circuit van Zandvoort.Beeld Foto: Guus Dubbelman

Rond 13.15 uur barst de hysterie los bij de ingang van paddock twee. Volwassen mannen doen alles om een glimp op te vangen van de jonge vent die zijn hoofd om de deur steekt. Met geroep en geschreeuw proberen ze de aandacht te trekken van de coureur.

Een slungelige jongen, gehuld in een zwarte overall en met een petje op zijn hoofd loopt richting de bus van Toro Rosso. Wie niet beter weet, zou denken dat een boyband als One Direction Zandvoort aandoet. Maar het is Max Verstappen (17), hét racetalent van Nederland, die probeert de drukte te ontvluchten.

Max Verstappen kletst met een paar pitspoezen in Zandvoort. Beeld Foto: Guus Dubbelman
Max Verstappen kletst met een paar pitspoezen in Zandvoort.Beeld Foto: Guus Dubbelman

Max-mania

Het is een overvolle zondag voor de Limburger. Een ware Max-mania is ontstaan sinds de zoon van voormalig coureur Jos (43) dit seizoen een stoeltje wist te bemachtigen in een Formule 1-wagen van het Italiaanse Toro Rosso.

Verstappen heeft geen seconde rust, als de grote publiekstrekker op het Italiaanse auto-evenement dat vandaag plaatsvindt in Zandvoort. 'Max heeft niet eens tijd om te lunchen', zegt zijn persvoorlichter.

Na een race volgt een handtekeningensessie, dan snel een interview voordat hij weer zijn bolide moet bemannen voor de volgende rit. Verstappen is een ster, en dat is te zien aan zijn schema. 'In Barcelona kun je toch ook niet zomaar Messi aanspreken? In die orde van grootte moet je Max plaatsen', zegt een vriend van racelegende Jan Lammers.

Max Verstappen in zijn Renault voor de wedstrijd tegen zijn vader Jos in Zandvoort. Beeld Foto: Guus Dubbelman
Max Verstappen in zijn Renault voor de wedstrijd tegen zijn vader Jos in Zandvoort.Beeld Foto: Guus Dubbelman

Mede dankzij Verstappen is Zandvoort nu weer populair. Tot 1985 was de badplaats het decor van Formule 1-races. Maar onder meer de hoge kosten maakten een einde aan het evenement: vele tientallen miljoenen waren nodig voor een grand-prixlicentie en veiligheidsmaatregelen.

Jos en Max zijn niet de enige grootheden op de voormalige Grand Prix-baan. 'Dit circuit is het meest commerciële van Europa. Dit is bijna de enige baan die winstgevend is', zegt Jan Lammers (59). 'Zonder hulp van de gemeente of de overheid houdt dit circuit zich staande. Er wordt een goed beleid gevoerd.'

Tegenwoordig worden op de baan onder andere de Masters of Formule 3 verreden, de race die Max Verstappen in 2014 won en zijn vader 21 jaar eerder. Ook de races om het DTM-kampioenschap en nationale kampioenschappen worden in Zandvoort verreden.

Geboren Zandvoorter Jan Lammers twijfelt of het goed zou zijn opnieuw de Formule 1 binnen te halen. 'Sportief is dat fantastisch, maar commercieel moet je dat misschien niet willen. De organisatie verdient veel aan de grand prix, het circuit niet.' Het gevaar van een faillissement of afhankelijkheid van de staat dreigt dan.

Ook voor Arie Luyendyk (61) is de baan speciaal. 'Mijn vader racete hier ook. Ik heb hier de cursus gevolgd. Dit is het eerste circuit waar ik ooit heb gereden.' Ook de naar hem vernoemde bocht laat hem niet onberoerd. 'Elke keer als ik door die bocht rijd, denk ik eraan dat die mijn naam draagt.'

Toeschouwers op de duinen rondom het circuit. Beeld Foto: Guus Dubbelman
Toeschouwers op de duinen rondom het circuit.Beeld Foto: Guus Dubbelman

De tweevoudig Indy 500-winnaar waardeert vooral de toegankelijkheid van de baan. 'Toeschouwers kunnen dicht bij paddocks en pits komen. Mensen herkennen je daar en dat is leuk.'

Hoogtepunt van het evenement, waarop 30 duizend mensen afkomen, is zondagmiddag de race tussen Verstappen junior en senior. Max in een Red Bull RBB en zijn vader in een Minardi, de auto waarmee hij in 2003 in de Formule 1 reed. Duidelijk is dat het publiek Nederlands nieuwste held in actie wil zien. Dat het evenement georganiseerd is om Italiaanse auto's en scooters aan het publiek te tonen is voor de meesten slechts bijzaak.

Meer over