MAX Magazine: witte raaf onder de omroepbladen

In MAX Magazine, de witte raaf onder de omroepbladen, gaat het, veel meer dan om de tv-gegevens, om het goede gevoel.

null Beeld
Beeld

Een paar dagen nadat in Volkskrant Magazine werd vastgesteld dat 50-plussers ook gewoon tinderen, werken, shoppen en popfestivals bezoeken, is het tijd voor een beschouwing over een witte raaf onder de omroepbladen: MAX Magazine.

Hier geen hippe senioren die nog lekker met hun tijd meegaan, zo nu en dan een mojito naar binnen klokken of een avondje Paradiso meepakken. MAX Magazine is, laten we zeggen, voor de oudere oudere, leeftijd onbekend.

Het is een groot succes. Het geesteskind van MAX-man Jan Slagter ging drie jaar geleden van start met een oplage van ruim 40 duizend. Inmiddels zet Slagter elke week meer dan 100 duizend exemplaren af, en dat in een snel krimpende markt. De titels die ooit in elk huishouden rondslingerden (VARA-gids, NCRV-gids, de AVRO-bode enzovoort), verloren de afgelopen vijftien jaar grofweg de helft van hun oplagen.

In MAX Magazine gaat het, veel meer dan om de tv-gegevens, om het gevoel; het goede gevoel. Aan kleine en grote levenswijsheden geen gebrek. Typerende eerste zin van een interview met houtsnijkunstenaar Theo Sonnemans (79): 'Geluk zit in de kleine dingen des levens.' Daar kun je cynisch over zijn, maar het hoeft niet.

In de rubriek 'Lekker in je vel' wordt gewezen op de 'Nationale Plasdag'. Het achtergrondverhaal gaat over de kracht van intuïtie en Anita Witzier prijst in een advertentie gewoontegetrouw een e-bike aan. Choreograaf annex BN'er Barry Stevens (72) zegt wat vele ouderen denken: 'Oud worden, nee, dat vind ik zeker niet leuk. Het is moeilijk te accepteren dat je hoofd meer aankan dan je lijf.'

Misschien nog typerender voor het ongemak van ouderen is de brief van Margreet in 'Vraag het Myrna', de rubriek van Myrna Goossen.

Margreet kan het niet meer bijhouden. Van al die berichten over ouderen met hun avontuurlijke vakanties, halve marathons, Netflix en internetdaten raakt ze in de war. 'Ik ben 68 en helemaal niet meer zo hip en fit. Al die snelle senioren maken me zo onzeker!'

Goossen reageert zoals Jan Slagter het gewild zou hebben: 'Vooral niet onzeker worden, alstublieft!' Zo zijn we dankzij MAX Magazine toch weer aangekomen bij een oude, alles omvattende waarheid: je bent net zo oud bent als je je voelt.

Meer over