Mauro zou een geweldige Piet zijn

ALEID TRUIJENS

Sinterklaas is superieur aan die 'ho, ho, ho' roepende vetklep op zijn slee

Wie moet er dit jaar in de zak? Allereerst natuurlijk de onverlaat die een brandende sigaret wierp naar een van Sints paarden bij de Groningse intocht. Het dier viel en werd vertrapt door trippelende paardenvoetjes van collega's - dood. Vervolgens al die ouders die klagen over decemberstress en overgewicht van de kleintjes door pepernoten. Sint is dol op kleine zwarte jongens, en ook wel op witte, en zelfs op hun zwoegende ouders, maar hij haat zeurpieten.

Zouden Diederik Stapel en Don Poldermans al sidderen? Die verdienen wel een kleine bisschoppelijke correctie. Sinterklaas houdt niet van bedriegers. Of laat hij, in al zijn wijsheid, dit klusje over aan hun dichtende en knutselende familieleden van de fraudeurs? Gefundenes Fressen voor hen dit jaar. Wie zijn dierbaren liefheeft, spaart de roede niet.

Frank Ligtvoet, die moet ook maar eens in de zak. Als Sint tenminste de moeite wil nemen langs het politiek-correcte Amerika, waar Ligtvoet woont, te varen. Ik kende Ligtvoet als liefhebber van mooie verhalen. Iemand die niet lijdt aan de ziekte alles letterlijk te nemen en die onderscheid kan maken tussen de mythe en de kille werkelijkheid. Maar nu vindt Ligtvoet dat zwarte Piet weg moet. Want 'een vriendelijke witte baas die alleen maar vrolijke zwarte knechten heeft, is het gevolg van historische gebeurtenissen die voor mensen van Afrikaanse afkomst gruwelijk en vaak met dodelijke afloop waren'.

Wat een onzin. Als we de wereldliteratuur en de kinderliteratuur - en niet te vergeten de Bijbel - gaan doorvlooien op racistische, vrouwonvriendelijke en homofobe passages, dan kan het merendeel op de brandstapel. Juist dan wordt het heden met al zijn gekwetstheidjes en angstjes de norm. Het aardige van sterke verhalen is juist dat ze overleven. Niet naar de letter maar naar de strekking.

De Sint bestaat - zolang zijn verhaal aanslaat. Dat verhaal is een mengelmoes van historische gegevens en christelijke en heidense vertellingen. Een idioot, ongeloofwaardig verhaal, met fascistische elementen als de onbetwiste leider, de roe en de staf, en racistische trekjes: de blije Moorse slaven. Blasfemisch bovendien, met dat Grote Boek waarin álles staat wat wij uitvreten, een recht dat God alleen toekomt. Maar ook een prachtig en waarachtig verhaal: een goeiige heilige speelt dat hij streng is, maar sluit uiteindelijk alle mensenkinderen in zijn grote, warme hart. Kom daar maar eens om bij de mensen.

Het racisme zit in het oog van de beschouwer. Geen kind dat een potentaat met slaven ziet. De geinige pietjes in hun fluwelen pakken en met gouden oorringen doen hun echt niet denken aan donkere klasgenoten. Bij het uitdelen van de pietenrollen staan Surinaamse, Ghanese en Antilliaanse kinderen vooraan om Piet te mogen zijn. Mauro zou een geweldige Piet zijn voor zijn stiefbroertje. Hoger kun je niet inburgeren.

Laatst zag ik op tv een Surinaamse Sinterklaas, kundig wit geschminkt. Een zwarte sint, zei de man, is 'géén gezicht'. Gelijk heeft hij. Nooit viel er een kind over zijn onwitte trekken. Witgemaakte sinterklazen en nóg zwarter geschminkte kinderen met Marokkaanse nepkrullen - zo stijgt een verhaal glorieus boven zijn oorsprong uit.

Het Sinterklaasfeest hoort op de lijst van immaterieel erfgoed van Unesco, vindt Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Ach jee, moet dat echt? Op die lijst staan sneue bedreigde fenomenen als kantklossen, het Ifa-orakel en dansende derwisjen - het beschermen heus waard. Maar de springlevende Sinterklaas kan zijn eigen grote witte onderbroek wel ophouden.

Volgens Strouken is Piet tegenwoordig 'een moderne manager', een medewerker die zorgt dat 'de logistiek van de pakjes goed verloopt'. Jakkes. Een manager! Welk kinderhart gaat dáár nu sneller van kloppen?

Pakjesavond is het enige familiefeest zonder de droefgeestigheid van een landerige zondagmiddag. Een feest vol spot, mild venijn en omfloerste liefde, waarbij je je inspant voor een ander. Zolang Sinterklaas de concurrentie aankan met de onbenullige kerstman blijft hij onsterfelijk. Die vetklep op zijn slee, die alleen maar schuddebuikend 'ho, ho, ho' kan uitbrengen, die is pas een belediging - voor iedereen die goed bij zijn hoofd is.

undefined

Meer over