Maurice Papon mag proces als vrij man volgen

In het proces-Papon heeft de rechter vrijdag besloten om de van misdaden tegen de menselijkheid beschuldigde oud-minister voor de duur van het proces op vrije voeten te stellen....

DPA, AFP, Reuters

BORDEAUX

De advocaten van de nabestaanden van Papons slachtoffers denken dat het proces geen zin meer heeft 'omdat de verdachte geen gevangenisstraf riskeert'. De officier van justitie en de advocaat van de bejaarde verdachte kregen ruzie over de gezondheidstoestand van Papon.

De 87-jarige Papon, verdacht van betrokkenheid bij de deportatie van zeker vijftienhonderd joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd in de nacht van donderdag op vrijdag met spoed opgenomen op de afdeling hartbewaking van een ziekenhuis in Pessac bij Bordeaux.

Volgens advocaat Jean-Marc Varaut is zijn cliënt een hartinfarct nabij. Maar officier van justitie Marc Robert zegt dat de ziekenhuisopname 'preventief' is en dat de gezondheidstoestand van de oud-minister sinds donderdag niet is veranderd. Papon bleef niet in het ziekenhuis; hij nam na de beslissing van de rechter zijn intrek in een hotel.

De beslissing van rechter Castagnède om Papon op borgtocht vrij te laten is volgens advocaat Arno Klarsfeld een schandaal. Hij trekt zich terug uit het proces.

Meer over