Mattie en Wietze-nieuwtjes, de zwaarst verteerbare snacks op aarde

Aaf Brandt Corstius
null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

Vroeger had je op school bij Nederlands het onderdeel tekstverklaring. Je las een tekst die per definitie ging over een onderwerp waarover niemand een tekst zou willen lezen, zoals het recyclen van frituurvet of de bijkans mislukte onderhandelingen van de winkeliersvereniging van Almelo, en dan moest je daar vragen over beantwoorden.

Het waren altijd vragen als: 'Wie kwam er met het doorslaggevende argument om de kerstversiering van de winkelstraat van Almelo op 1 december op te hangen?' en na lang herlezen en proberen jezelf uit een halfslaap te trekken, kwam je uit op het antwoord.

Daaraan moet ik denken als ik de berichtgeving lees rondom Mattie en Wietze, het immer doorruziënde dj-duo van Qmusic. Ik zal de voorgeschiedenis niet schetsen, want die behoort inmiddels tot de Nederlandse nieuwscanon en neemt dezelfde hoeveelheid pagina's in als het Nieuwe en Oude Testament ineen, en is qua thematiek ook min of meer hetzelfde (twee dj's zijn de nieuwe radiomessiassen, de een flikt een judasstreek bij de ander door stiekem te tekenen bij een andere zender, et cetera).

Ik had een ezelsbruggetje om ze qua uiterlijk uit elkaar te houden, iets wat me in de gloriejaren van Nick en Simon ook door vele nieuwsberichten heentrok. Maar dan nog is het niet te doen om dit soort berichten te begrijpen. Zelfs de nieuwtjes op nu.nl, die je toch als snacks tot je zou moeten kunnen nemen. Mattie en Wietze-nieuwtjes zijn de zwaarst verteerbare snacks op aarde.

Mattie Valk en Wietze de Jager in betere tijden, bij het vieren van het 5-jarig jubileum van hun ochtendshow in april van dit jaar. Beeld anp
Mattie Valk en Wietze de Jager in betere tijden, bij het vieren van het 5-jarig jubileum van hun ochtendshow in april van dit jaar.Beeld anp

Een voorbeeld ter tekstverklaring, van nu.nl: 'Wietze de Jager, die vijf jaar deel uitmaakte van het succesvolle radioduo Mattie & Wietze, zit nog steeds ziek thuis terwijl zijn contract met Qmusic doorloopt. De Jager denkt (...) nog steeds na over de mogelijkheid over te stappen naar SkyRadio, al wordt Talpa naar verluidt wel 'chagrijnig van Wietzes besluiteloosheid'. Jager en zijn maatje Mattie Valk zouden gezamenlijk overstappen van Qmusic naar SkyRadio. Na lang praten en onderhandelen besloot Valk toch van de overstap af te zien, in ruil voor een nieuw contract en een veel hoger salaris. De Jager voelde zich gepasseerd en meldde zich ziek. Valk presenteert het ochtendprogramma van Qmusic sindsdien alleen. De zender zou De Jager nog steeds graag terug willen. Een bijkomend probleem is het zogenoemde concurrentiebeding; beide dj's mogen na een overstap twaalf maanden lang geen radio maken bij een andere zender.'

Er zijn voornamen, er zijn achternamen, er zijn maatjes, er zijn matties, er zijn valken en jagers, er zijn mensen die boos zijn, zenders die chagrijnig zijn, er wordt overgestapt en toch niet overgestapt, er zijn onderhandelingen en mensen die besluiteloos werden. Of ziek. Of nepziek.

Wie is wie, welke zender is er chagrijnig, en mogen ze allebei, als ik het goed lees, een jaar geen radio meer maken?

Op dat laatste kun je alleen maar hopen.

Meer over