Matige tijdrit kost Boogerd eindzege in Baskenland

Michael Boogerd is er niet in geslaagd de 41ste editie van de Ronde van Baskenland te winnen, maar heeft wel zijn kandidatuur gesteld voor de Waalse klassiekers....

Boogerd kwam achttien seconden tekort. Hij finishte uiteindelijk als tiende en duikelde in de algemene rangschikking naar de zevende plaats. Slechter nog verging het de Zwitser Alex Zülle, die door veel kenners vooraan werd verwacht. Zülle, die het evenement in 1995 en 1997 won, moest Boogerd nog voor laten gaan.

Rumsas was vrijdag onbetwist de sterkste. Hij had vijf seconden voorsprong op de Spanjaard Martinez en zeven op diens landgenoten Rodriguez en Etxebarria. Voor de tijdrit waren er nog tal van kanshebbers. De eerste negen van het klassement, met Boogerd in de leiderstrui, hadden dezelfde tijd achter de naam.

De rit-in-lijn over honderd kilometer eerder op de dag had daarin geen verandering gebracht. De Italiaan Garzelli won in de sprint. Hij versloeg de Spanjaard Astarloa en Etxebarria. Boogerd deed zoals gebruikelijk de laatste dagen ook mee aan de spurt en eindigde als vijfde.

David Millar schreef de Ronde van de Sarthe op zijn naam. De Britse wielrenner uit de Cofidis-ploeg nam donderdag in de individuele tijdrit in Angers de leiding in het algemeen klassement over. Hij behield die door de afsluitende etappe over 184,9 kilometer naar La Flèche te winnen. Millar versloeg de Fransman Nicolas Vogondy in de eindsprint. Met hem was hij zes kilometer voor de streep weggereden.

De 24-jarige Schot had in de algemene rangschikking een voorsprong van ruim een halve minuut op de Fransman Anthony Morin. Diens landgenoot Franck Boyer eindigde op 43 seconden als derde. 'Dit is weer eens iets anders dan een zege in een tijdrit. Daar heb ik lang op moeten wachten', reageerde Millar.

Meer over