Mathilde hult zich zomaar in een lichtgekleurde broek

Nieuwsgierige Belgen moesten zich afgelopen weekeinde nog tevredenstellen met matige en vooral gedateerde snapshots in kranten en op televisie. Maar na het curriculum vitae kent nu ook het uiterlijk van hun toekomstige koningin geen geheimen meer....

Kroonprins Filip (Philippe voor de Franstaligen) en zijn aanstaande echtgenote Mathilde d'Udekem d'Acoz verschenen maandagmiddag op het bordes en het gazon van het Koninklijk Paleis voor het eerst zij aan zij voor de camera's. De sessie was rechtstreeks te volgen op zowel de publieke als commerciële zender.

Het ijzeren cocon rond de Saksen-Coburgs vertoont kennelijk wat slijtage. Commentatoren spraken al van een 'nieuwe stijl'. Het was vooral Mathilde die naast de wat mechanisch bewegende Filip op alle waarnemers indruk maakte.

'Ze is ontspannen.'

'Ze beweegt natuurlijk.'

'De prins had geen betere keus kunnen maken.'

'De Belgen hebben geen reden tot klagen.'

En vooral: ze draag een (lichtgekleurde) pantalon. 'Een statement', oordeelde royaltywatcher Jan van den Berghe. 'Ze durft.'

Het paar wisselde zelfs enkele woorden met de pers. Filip toonde zich geraakt door de reacties van het publiek op de bekendmaking van de verloving. Rondom het koningshuis tonen de Belgen zich een natie. In wat onbeholpen Nederlands: 'Het volk is zo vriendelijk. U weet, bruggen bouwen is voor mij belangrijk. Blijkbaar speelt dat nu zijn effect.'

Voor het paleis stonden dranghekken, op de smalle weggetjes die naar het ouderlijk kasteel van Mathilde in de Ardennen leiden was een verkeerschaos voorspeld. Maar een volkstoeloop bleef uit. Belgen zijn niet graag ongenode gasten, en zeker bij het koningshuis vinden ze enige afstand gepast. Mogelijk om die reden heeft Filip zijn relatie lang - ze leerden elkaar drie jaar geleden kennen op de tennisbaan - verborgen kunnen houden. Dat is zijn Nederlandse ambtgenoot Willem-Alexander tot dusver niet gelukt.

Niet dat het altijd stil bleef rond mogelijk amoureuze verwikkelingen. Speculaties over potentiële verloofdes volgden elkaar met enige regelmaat op. Hoe serieus ze waren, bleek altijd moeilijk te achterhalen. De reacties van de dames in kwestie varieerden van 'we zijn goede vrienden' tot 'ik ken die man alleen van de tv'.

De media toonden zich de afgelopen dagen minder terughoudend dan het publiek. Aanvankelijk dacht een aantal kranten de primeur van Het Belang van Limburg over de relatie nog te kunnen negeren - het zoveelste gerucht, toch zeker. Maar toen het paleis het nieuws bevestigde trokken de meeste redacties alle registers open.

Zaterdag en maandag vulden ze vele pagina's, vandaag volgen er ongetwijfeld meer. Ook kwaliteitskranten weren zich kranig. De teneur is unisono: prachtig, van harte, dit nieuws kan België gebruiken.

Voor onthullingen over foute familieleden hoeft Mathilde niet beducht te zijn. De Morgen diepte iets op over een reeks duistere moorden in 1915 in het West-Vlaamse Beernem, waarbij de grootoom van haar vader, een baron, het eerste slachtoffer was. Naar verluidt had zijn echtgenote een affaire met een Duitse officier. Niets wijst erop dat dit de ontspannen Mathilde nog zal worden aangerekend.

Alleen Le Matin probeerde de ironie. 'Vijftien dagen voor Miss België trouwt Filip.' De hoop wordt uitgesproken dat de prins zo snel mogelijk zijn echtelijke verplichtingen vervult - 'de voorzetting van de soort'.

Meer over