Massale opkomst bij meeste Live 8-concerten

De meeste Live 8-concerten die zaterdag op tien plaatsen in de wereld werden gehouden, trokken enorme massa's mensen. In totaal traden zo'n duizend artiesten op om de aandacht te vestigen op de armoede in Afrika....

ANP

In Hyde Park in Londen waren circa 200.000 mensen op de been. Paul McCartney en de Ierse rockband U2 betraden als eersten het podium en brachten de Beatles-klassieker Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band ten gehore. Het nummer begint met ‘It Was Twenty Years Ago Today...', een verwijzing naar Live Aid in 1985.

McCartney had de eer ook het festival in Londen af te sluiten. Hij kreeg in het slotnummer Hey Jude muzikale steun van artiesten die eerder op de dag ook al op Hyde Park hadden opgetreden. Kort voor het afsluitende optreden vam McCartney betraden oudgedienden als The Who en Pink Floyd het podium.

Pink Floyd speelde in Londen voor het eerst sinds 1981 weer samen met Roger Waters en bracht klassiekers als Money en Wish you were here. In Londen traden verder grote namen als Madonna, Robbie Williams, Coldplay en UB40 op.

Aan de reeks optredens in Londen kwam omstreeks 1.00 uur (Nederlandse tijd) een einde. Vrijwel tegelijkertijd sloot Stevie Wonder het festival in Philadelphia af. Hij droeg zijn optreden op aan soulzanger Luther Vandross en Renaldo ‘Obie’ Benson, een lid van de legendarische Motown-band The Four Tops. Vandross en Benson overleden vrijdag.

Met ruim één miljoen bezoekers was Philadelphia het evenement dat de meeste bezoekers trok. Naast Wonder betraden bands en artiesten als Destiny's Child, rapper Jay-Z en Bon Jovi het podium. Acteur en zanger Will Smith verwees op het podium naar de onderlinge afhankelijkheid van de volkeren in de wereld. Ook riep hij de leiders van de G8 (de zeven grote industrielanden en Rusland) op om ‘met een pennestreek’ een einde te maken aan de armoede in Afrika.

Ook elders in Europa was de belangstelling voor de Live 8-concerten groot. In Berlijn waren zeker 200.000 mensen bijeen voor de Brandenburger Tor. Ongeveer 100.000 toeschouwers waren aanwezig bij het Live 8-concert bij het paleis van Versailles ten westen van Parijs. De optredens waren later begonnen omdat mensen door de hitte onwel waren geworden en behandeld moesten worden.

Bij het Live 8-concert in Rome leek de opkomst aanvankelijk tegen te vallen. Maar volgens een schatting van de Italiaanse publieke omroep, die het concert rechtstreeks uitzond, waren er in de loop van de avond zeker 50.000 toeschouwers in en buiten Circus Maximus. In Moskou, dat op het laatste moment aan de concertreeks was toegevoegd, volgden ongeveer 20.000 mensen optredens op het Rode Plein van onder anderen The Pet Shop Boys.

In Tokio was zaterdagochtend (Nederlandse tijd) het startschot gegeven voor het wereldwijde Live 8. De belangstelling viel ook in de Japanse hoofdstad met 10.000 mensen wat tegen. In Johannesburg in Zuid-Afrika woonden ongeveer 20.000 mensen, onder wie oud-president Nelson Mandela, het benefietconcert bij.

In een park bij Barrie, 100 kilometer ten noorden van Toronto, traden onder anderen Bryan Adams, Deep Purple en The Tragically Hip op. Voor het concert waren 35.000 gratis kaartjes weggegeven. Neil Young sloot het festival in Barrie af met zijn hit Rockin’ in the free world.

In het Engelse Cornwall was een kleiner festival met vooral Afrikaanse artiesten optraden. Peter Gabriël, een van de weinige blanke artiesten daar, uitte kritiek omdat bij de andere evenementen vooral niet-Afrikanen optraden.

Live Aid was een serie concerten waarbij geld werd ingezameld voor hongerend Afrika. Live 8 daarentegen was vooral op bewustwording gericht. Initiatiefnemer Bob Geldof, ook de man achter Live Aid, had de concertenreeks georganiseerd met het oog op de bijeenkomst van de G8 volgende week in Schotland. Geldof heeft de leiders van de G8 opgeroepen een einde te maken ‘aan de onrechtvaardige absurditeit van extreme armoede’.

U2-zanger Bono richtte zich tot het publiek: ‘We willen geen liefdadigheid, we willen rechtvaardigheid’. Ook de steenrijke Microsoft-oprichter en filantroop Bill Gates verscheen even op het podium in Londen en hield een korte toespraak, waarin hij onder meer zei dat de wereld weet wat er moet gebeuren om een einde te maken aan armoede. Hij kreeg een oorverdovend applaus, net als VN-secretaris-generaal Kofi Annan, die later op het podium verscheen. ‘Dit is pas echt de Verenigde Naties’, zei Annan.

Meer over