Massale evacuatie rond kerncentrale

Van onze verslaggever

AMSTERDAM - Japan heeft na de catastrofale aardbeving van vrijdag duizenden omwonenden van de Fukushima Daiichi-kerncentrale bij de stad Okuma geëvacueerd. In een van de zes reactoren is het koelsysteem uitgevallen, dat moet voorkomen dat de reactor oververhit raakt en er radioactieve straling ontsnapt.


Aanvankelijk werden de bewoners in een straal van 3 kilomer rondom de centrale geëvacueerd. Personen die tot 10 kilometer van het complex wonen, werd opgedragen binnen te blijven. Later moesten alle bewoners in een straal van 10 kilometer het gebied verlaten. Het gaat om duizenden mensen.


Het Japanse persbureau Kyodo meldde vrijdagavond dat het stralingsniveau in de controlekamer van de kerncentrale duizend keer hoger ligt dan normaal. Dat zou kunnen duiden op een lek. Volgens persbureau Jiji is buiten de centrale acht keer zo veel straling gemeten als gebruikelijk.


De Japanse regering noemde de situatie aanvankelijk niet alarmerend, hoewel de temperatuur in de centrale wel opliep en er slechts 3,4 meter water boven de brandstofstaven in de reactor stond.


De Japanse premier Naoto Kan verzekerde bovendien voor de televisie dat er geen aanwijzingen waren dat radioactieve straling uit de reactor is gelekt. Ook had de Amerikaanse luchtmacht, die bases heeft in Japan, koelwater afgeleverd bij de centrale.


Later op de avond maakte de nucleaire waakhond van Japan bekend dat de autoriteiten van plan waren kleine hoeveelheden radioactieve damp te laten ontsnappen uit de kernreactor met het falende koelsysteem. De druk in de reactor zou zijn toegenomen tot anderhalf keer het normale niveau. De radioactiviteit in de damp zou geen gevaar opleveren voor de volksgezondheid of het milieu.


De evacuatie van de bewoners was een noodmaatregel die de Japanse regering vrijdag nam om de veiligheid van de kerncentrales in het rampgebied te garanderen. Van de bijna dertig reactoren (op negen locaties) schakelde een deel zichzelf automatisch uit, zoals het hoort bij zware aardschokken. Op het terrein van de centrale in Onagawa brak brand uit in een turbinehuis, dat losstaat van de kernreactor.


Voor de kernenergie-industrie in Japan komen de gebeurtenissen op een ongelegen moment. Vier jaar geleden ontstond ophef toen na een aardbeving duidelijk werd dat de kerncentrale van Kashiwazaki-Kariwa op een breuklijn was gebouwd. Pas na twee jaar en uitgebreide aanpassingen mocht de exploitant de reactoren weer in bedrijf nemen.


Japan telt veertien complexen waar kernenergie wordt opgewekt. In totaal beschikken deze centrales over 54 reactoren.


Meer over