Massaal protest tegen verdwijning 43 studenten

In Mexico zijn gisteren duizenden mensen de straat op gegaan om aandacht te vragen voor de 43 vermiste studenten in Iguala. De demonstranten verwijten de regering laksheid en eisen gerechtigheid.

Redactie
null Beeld ap
Beeld ap

In Chilpancingo, in de deelstaat Guerrero, blokkeerden 7.000 manifestanten een deel van de snelweg naar Acapulco. 'Met de betoging eisen we van de federale regering en de regionale autoriteiten dat ze onze kinderen levend terugbrengen', zei Manuel Martinez, woordvoerder van de ouders van de 43 studenten. Ook in Mexico-Stad gingen duizenden mensen de straat op.

Intussen komt de Mexicaanse regering nationaal en internationaal onder steeds grotere druk te staan om duidelijkheid te scheppen in de vreemde verdwijningszaak. De regering krijgt veel kritiek omdat ze te laat zou hebben gereageerd.

De 43 jongeren worden sinds 26 september vermist. Het gaat om leerlingen van een school bij Chilpancingo. Ze waren naar het 100 kilometer verderop gelegen Iguala getrokken om er hulpfondsen te werven. Daar raakten ze slaags met de politie toen ze bussen bezet hielden. Tijdens die confrontaties werden zes studenten doodgeschoten door de agenten.

Over het lot van de andere vermisten is officieel nog niks bekend. Wel zouden op een heuvel in een buitenwijk van de stad Iguala zes massagraven zijn gevonden waarin de lichamen van mogelijk 28 mensen zouden liggen. De lichamen zijn geborgen, maar verdere informatie is nog niet vrijgegeven.

undefined

null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over